
Het aantal ondernemers dat gebruik maakt van de fiscale innovatieregeling daalde licht in 2019. Ze hadden een gezamenlijk belastingvoordeel van 1,2 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is tevreden met de cijfers.
Afname in het aantal eerste aanvragen
In totaal maakten 20.045 ondernemers gebruik van de WBSO, 1,2 procent minder dan in 2018. Het ging om 18.725 bedrijven en 1.320 zelfstandig ondernemers. De afname was te zien in het aantal eerste aanvragen. Ook bedrijven met relatief weinig omvangrijke projecten voor research & development (R&D) dienden geen aanvraag meer in. Van alle aanvragers was 97 procent actief in het midden en kleinbedrijf.
Ontwikkeling van duurzame verpakkingen
De aanvragen hadden betrekking op bijna 128.000 projecten. De meeste projecten (96 procent) waren voor de ontwikkeling van nieuwe producten, programmatuur of productie. Zo’n 4 procent had betrekking op technisch-wetenschappelijk onderzoek. Het jaarverslag bevat voorbeelden als het gebruik van kunststof voor de bouw van bruggen, het hergebruik van groente-, fruit- en tuinafval, de ontwikkeling van duurzame verpakkingen en het ontwerp van lasapparatuur met rookafzuiging.
Het aantal projecten in 2019 was 2 procent lager dan een jaar eerder, maar het aantal gerelateerde arbeidsplaatsen voor R&D steeg met 2,6 procent ten opzichte van 2018. Over een periode van tien jaar is er sprake van een stijging van 67.600 hoogwaardige arbeidsplaatsen in 2009 tot 84.940 in 2019. De meeste aanvragers zijn gevestigd in de regio Groot-Amsterdam, maar Noord-Brabant is koploper waar het gaat om toegekend geld.
Belastingvoordeel ruim een miljard
De WBSO vergoedt een deel van de loonkosten en uitgaven van R&D-projecten. Bedrijven hoeven minder loonheffingen af te dragen, voor zelfstandig ondernemers geldt een vaste aftrek en voor startende ondernemers is er extra voordeel. Het belastingvoordeel voor de aanvragers wordt geschat op zo’n 1,5 miljard euro, waarvan waarschijnlijk 1,2 miljard door de bedrijven wordt verzilverd en verrekend met de Belastingdienst.
Innovatie belangrijker dan ooit
Staatssecretaris Keijzer is tevreden met de resultaten in 2019. “Hoewel dit een onzekere tijd is en ondernemers het zwaar hebben, ben ik ook optimistisch over onze toekomst. Nederlandse ondernemers zijn ondernemers van wereldformaat. Ook het afgelopen jaar kwam Nederland weer heel sterk uit alle internationale ondernemers- en innovatieranglijsten. Gelukkig, want ik durf de stelling aan dat innovatie belangrijker is dan ooit,” aldus de staatssecretaris in een toelichting.