Beleggers gaan steeds meer opzoek naar rendement door de lage rente. De inflatie kan leiden tot een stevige marktcorrectie. Hiervoor waarschuwt DNB.
De Nederlandsche Bank
Volgens DNB doen beleggers er verstandig aan zich voor te bereiden op een onverwacht structureel oplopende inflatie. De instelling spreekt zorgen uit over de uitbundigheid op de financiële markten. Het kan zo zijn dat het sentiment omslaat met een schoksgewijze beurscorretie als gevolg wanneer beleggers geen rekening houden met dat scenario.
De president Klaas Knot van DNB stelt maandag: ‘Aangewakkerd door de lage rente zeilen beleggers scherp aan de wind en is de bereidheid om risico te nemen hoog’. Dit zegt hij in een toelichting op het halfjaarlijkse rapport. ‘Het risicovolle gedrag is alleen vol te houden bij lage inflatie- en renteniveaus’.
Inflatie-shock
De inflatie in de eurozone is vorige maand opgelopen van 3,0% naar 3,4%. Dit is sinds 2008 het hoogste niveau. Knot verwacht dat de inflatie-shock een tijdelijk fenomeen is en dat aan het einde van het jaar de piek is bereikt. De bewaker van de prijsstabiliteit in de regio, het bestuur van de Europese Centrale Bank, verwacht dat ook.
Toch geeft Knot aan dat de ‘capaciteit om vooraf in te schatten wat tijdelijke inflatie is niet onbegrensd is’. In de jaren 70 hebben we dat wel geleerd. Toen begon de periode van hoge inflatie en lage groei (stagflatie) ook met een energieschok, aldus het FD.
Risicovollere beleggingen
Steeds meer beleggers gaan op zoek naar rendement door de lage rente, dat ze in risicovollere beleggingen proberen te vinden. Beleggingen in ontwikkelde landen worden omgeruild voor die in opkomende landen. De staatobligaties worden ingeruild voor aandelen en bedrijfsleningen.
De prijzen van diverse beleggingsproducten is sinds vorig jaar aan één stuk door gestegen, merkt de DNB. De koersen in Europa zijn zo’n driekwart opgelopen. In 2020 heeft het optimisme, gekoppeld met het gebrek aan rente op spaartegoeden ervoor gezorgd dat het aantal particuliere beleggers in ons land met 11% is gestegen.
Hefboom-financieringen
Er vinden steeds meer hefboom-financieringen plaats en dit is zorgwekkend. Banken lenen geld uit aan private-equityfirma’s en andere partijen die er bedrijven mee opkopen. Het gebeurt nu 35% tot 50% meer dan de afgelopen vijf jaar dat de leningen worden gebundeld tot zogeheten collateralized loan obligations. De DNB waarschuwt dat hoe meer hefboom-financieringen in het systeem, hoe hoger de kans dat marktcorrecties de financiële stabiliteit ondermijnen. ‘Bij een omslag in het sentiment kan zich een systematische liquiditeitscrisis voordoen, met paniekverkopen en een verdere besmetting van het systeem tot gevolg’. De toezichthouder vindt dat beleggers hier niet genoeg rekening mee houden, zegt het FD.
Ralph Wessels van ABN Amro Mees Pierson geeft aan dat de aantrekkende prijspeil langer duurt dan hij zelf verwacht had. ‘Het is een risico en dat moet je monitoren’ zegt hij in een reactie. ‘Maar het is te vroeg om nu al je strategie om te gooien’.