Twee accountants van KPMG moesten maandag in Zwolle voor de tuchtrechter verschijnen in verband met het faillissement van adviesbureau Boer & Croon in 2014. De curator van het adviesbureau, Stephan van de Kant, heeft een klacht tegen hen ingediend omdat hij vindt dat het duo tekort is geschoten bij de controle van de jaarrekening over 2011 en 2012. Dat schrijft het FD.
Gefinancierd
De boedel van het failliete Boer & Croon heeft een tekort van ruim €13 mln. Mocht de Accountantskamer, de tuchtrechter voor accountants, tot de conclusie komen dat de controle inderdaad niet deugdelijk was, dan is er de mogelijkheid voor de curator om KPMG aansprakelijk te stellen.
Boer & Croon ging in 2014 gedeeltelijk failliet. Uit een reconstructie van Het Financieele Dagblad bleek destijds dat de manier waarop het bureau zich had gefinancierd een belangrijke rol had gespeeld bij het faillissement.
Klacht
Boer & Croon richtte tussen 2003 en 2013 tot drie keer toe een nieuwe holding op waaraan het oude Boer & Croon werd verkocht. Daarbij ontstond goodwill die telkens werd gefinancierd met een banklening van ING. Daarmee maakte het bureau ruimte voor ruimhartige dividenduitkeringen aan de bestaande partners en een verlaging van de inleg van nieuwe partners.
Daar stond wel tegenover dat het bureau zich vanwege de hoge schuld kwetsbaar maakte voor economische tegenwind. Toen de resultaten vanaf 2012 tegenvielen, kwam Boer & Croon in de financiële problemen. Die problemen resulteerden uiteindelijk in oktober 2011 in het faillissement.
De klacht van curator Van de Kant richt zich in de eerste plaats op de financiële constructie. Advocaat Noor Zetteler verweet maandag de KPMG-accountant, die in 2010 de controle overnam van EY, dat hij de post goodwill gebrekkig heeft gecontroleerd. Het ging bij Boer & Croon eigenlijk om zelf gecreëerde — of interne — goodwill. Volgens de Nederlandse boekhoudregels mag dergelijke goodwill helemaal niet in de boeken opgenomen worden, aldus het FD.