In het kader van de aangekondigde sanering van belastinguitzonderingen bespreekt het FD verschillende bijzondere belastingvoordelen. Ditmaal wordt de verlaagde accijns voor kleine brouwerijen besproken. Slechts een jaar geleden dachten ambtenaren op het ministerie van Financiën deze zogeheten kortingsregeling eenvoudig te kunnen afschaffen. De verwachting was dat er weinig weerstand zou zijn vanuit de sector. Zo schreven de ambtenaren aan toenmalig staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) dat dit een kleine groep betreft ‘zonder sterke lobby’.
Onderschat
Dit pakte anders uit. De weerstand van de kleine bierproducenten en hun vermogen om een succesvolle lobby op te zetten bleken flink te zijn onderschat. De groep bierproducenten die minder dan 200.000 hectoliter per jaar produceren kregen een korting van 7,5% op de accijnstarieven. Volgens het ministerie van Financiën waren er goede redenen om dit fiscale voordeel te schrappen. Het verlaagde tarief zou zijn werking hebben verloren.
Branchevereniging Craft startte een online petitie en stuurde een brandbrief naar de Tweede Kamer. Bovendien zochten veel brouwers de media op met de boodschap dat de herziening rampzalig zou uitpakken voor de groep. Een onderzoek in opdracht van de Vereniging Nederlandse Brouwers, de overkoepelende belangenorganisatie voor de biersector, wees hetzelfde uit.
Alcoholpercentage
Die lobby bleek voldoende om beweging in Den Haag te veroorzaken. Tweede Kamerleden zagen de noodzaak voor het behoud van de uitzonderingspositie voor de circa negenhonderd kleine brouwerijen. Ondanks de Kamerbreed gedragen wens voor belastingvereenvoudiging. Het lobby succes had echter wel een bittere bijsmaak. Zo wisten de brouwers de beëindiging van de kortingsregeling te voorkomen, maar een tweede maatregel, ingegeven door een wijziging van de Europese richtlijn voor accijns op bier stond nog wel op de agenda.
Deze maatregel is bovendien nog veel ingrijpender. Momenteel wordt accijns op bier vastgesteld op basis van het gehalte vergistende suikers. Dat zal in de nabije toekomst worden gedaan aan de hand van het alcoholpercentage. Dit is al het geval bij andere alcoholische dranken. Accijnzen voor zwaardere bieren gaat dan dus omhoog. Dit treft kleinere brouwerijen omdat zij relatief veel bierbrouwen met een hoger alcoholpercentage.
Uitstel
Deze verandering stond oorspronkelijk voor 2023 op de planning maar de brouwers hebben uitstel gekregen tot 2024. Tegelijkertijd heeft de Tweede Kamer het kabinet opgedragen om na te gaan of de wijziging onevenredig zware gevolgen heeft voor kleine brouwerijen. Als dit het geval is dan zal de Tweede Kamer om verzachtende maatregelen vragen.
Bij de laatste aanpassing van de bieraccijnzen in 1992 bleef de kortingsregeling voor de kleine brouwers ook overeind. Toen was het argument dat dit zou helpen bij een soepele overgang van het oude naar nieuwe systeem. Dat argument kan nu weer worden gebruikt, aldus het FD.