Het kort geding van de groep beleggingsfondsen die zich hadden gemeld bij de voorzieningenrechter is niet vatbaar voor berechting. De rechtbank Den Haag heeft de 78 beleggingsinstellingen niet-ontvankelijk verklaard. Een uitspraak over de vraag of de Belastingdienst de btw-vrijstelling terecht heeft opgezegd blijft dus achterwege.
Juridische vervolgstappen
De rechter heeft nog geen motivatie gegeven voor het niet-ontvankelijk verklaren van de eisende partijen maar volgt blijkbaar de lijn van de Belastingdienst. De fiscus stelde eerder dat de fondsen niet bij de civiele maar bij de fiscale rechter moeten zijn in de zaak over de btw-vrijstelling, dat schrijft het FD.
‘Blijkbaar vindt de rechter de opzegging niet kennelijk ongegrond, want dan kun je met een fiscale zaak bij de civiele rechter terecht’, zegt advocaat Frank Kroes van Baker McKenzie. Voordat er eventuele juridische vervolgstappen kunnen worden genomen zal de motivatie van de rechter moeten worden afgewacht.
Belastingruling
De zogenaamde collateralized loan obligations (CLO’s) beleggen in bedrijfsleningen. De fondsen kopen de leningen op en geven dan obligaties uit met de her verpakte leningen als onderpand. De obligaties vinden onder meer aftrek bij pensioenfondsen. Het vermogensbeheer besteden ze uit aan financiële dienstverleners. Tot op heden hoefden ze daar dus geen btw over te betalen.
De btw-vrijstelling werd in 2007 afgesproken in een zogenaamde ruling van de Belastingdienst met trustkantoor TMF. Dit kantoor voert het bestuur over de 78 CLO’s. Volgens de fiscus is er dankzij nieuwe Europese jurisprudentie reden op de vrijstelling op te zeggen.
Verhuizen
Tijdens de zitting stelde Kroes van vertegenwoordiger Baker McKenzie dat de fondsen naar het buitenland zullen vertrekken als de vrijstelling vervalt. De twee voor de hand liggende opties zijn Ierland en Luxemburg. Beide Europese landen heffen geen btw op het vermogensbeheer. De kans dat de CLO’s gaan verhuizen is nu groter geworden stelt de advocaat. De extra kosten zouden kunnen oplopen tot wel €1 miljoen per jaar per fonds.
Dat geld lopen de obligatiehouders mis. Er gaat dan ook veel geld rond in het her verpakken van bedrijfsleningen. Wereldwijd zit er ongeveer $2000 miljard in dergelijke securitisaties. In Nederland zijn ongeveer honderd CLO’s actief. Samen zijn ze goed voor een geschat vermogen van zo’n €40 miljard. De fondsen kiezen voor Nederland om fiscale redenen. Het vermogensbeheer vindt plaats in het buitenland, aldus het FD.