De positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt moet opnieuw bekeken worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees nog eens moet uitzoeken in Brussel of laagbetaalde zelfstandigen automatisch als werknemer kunnen worden aangemerkt. Ook zijn eigen partij D66 roept de minister hiertoe op.
Verschillende meningen
Het plan stond al in een het regeerakkoord maar er werd vanaf gezien omdat er problemen met EU-wetgeving werden verwacht. Specifiek de wetgeving die de vrijheid van vestiging en van dienstverlening binnen lidstaten regelt. Het alternatief van Koolmees, een wettelijk minimumtarief heeft het ook niet gehaald.
Beide maatregelen zouden een einde moeten maken aan de uitbuiting van schijnzelfstandigen met een laag uurtarief. Volgens Hilde Pallend en Steven Weyenberg van het CDA en D66 staat de verantwoordelijke Eurocommissaris positief tegenover de oorspronkelijke oplossing. Dat zou blijken uit recente gesprekken en ook de reden zijn waarom een nieuw overleg de moeite waar zou zijn.
‘Ik weet dat er binnen de Commissie blijkbaar verschillende meningen zijn,’ aldus Van Weyenberg voorafgaand aan de nachtelijke stemming. ‘Laat dit dan ook maar eens helder worden.’
Handhaven
De Kamer deed daarnaast ook een oproep op actief te gaan handhaven tegen schijnzelfstandigheid. Vooral in de maaltijdbezorging werken erg veel schijnzelfstandigen. Tot nu toe gebeurt hier weinig tegen stelt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Zijn ingediende motie om op te gaan treden tegen kwaadwillende werkgevers die de aanwijzingen van de fiscus aan hun laars lappen werd mede-ondertekend door CDA en SP.
Het kabinet zal verder nagaan in welke sectoren minimumtarieven voor zzp’ers worden afgesproken. Vooral nu ACM zulke tariefafspraken toestaat. Wanneer die afspraken uitblijven zal Koolmees toch met aanvullende voorstellen moeten komen om ze voor elkaar te krijgen, aldus het FD.