De rechtbank Rotterdam heeft een gedupeerde moeder gelijk gegeven in een zaak over de kinderopvangtoeslag. De toeslag was ten onrechte stopgezet door de Belastingdienst. De fiscus moet nu niet alleen toeslagen alsnog uitbetalen, maar ook schade aan de vrouw vergoeden. Het mislopen van de toeslagen heeft er bij de vrouw voor gezorgd dat er schulden zijn ontstaan en dat zij langer over haar studie deed.
Onterechte terugvorderingen van duizenden euro’s
Jarenlang voerde de Belastingdienst ten onrechte rechtszaken tegen ouders. Zij werden beschuldigd van fraude en moesten duizenden euro’s kinderopvangtoeslag terugbetalen. De fiscus drukte nietsontziend door. De oorzaak hiervan is misbruik van de toeslag door een Bulgaarse bende. Om deze reden kwamen er tweehonderd extra kinderopvangtoeslagcontroleurs bij. Aangemoedigd door de publieke en politieke verontwaardiging omtrent de Bulgaarse bende, sloeg de uitvoerder door, onthulden Trouw en RTL Nieuws.
Grootschalig fraudeproject
De vrouw in de rechtszaak is een van de slachtoffers in een grootschalig fraudeproject van de fiscus, de zogeheten CAF-zaken (Combiteam Aanpak Facilitators). Dat meldt Trouw. Eerder moest staatssecretaris Snel al toegeven dat de Belastingdienst in een soortgelijke zaak rond een gastouderbureau uit Eindhoven alles verkeerd heeft gedaan en bij ruim 300 ouders toeslagen onterecht stopzette en terugvorderde. Zij hebben allen recht op toeslag en schadevergoedingen.
Inzage fraudedossier
De advocate vraagt in de rechtszaak nu om inzage in het fraudedossier, omdat zij ook kinderopvangtoeslag voor 2015 voor haar cliënte wil opeisen. Die zaak verloor de ouder eerder, maar de fiscus had het achterliggende dossier achtergehouden. De rechter oordeelt nu dat dit dossier boven tafel moet komen.
Rechtszaken stilleggen
Staatssecretaris Snel stelt voor om de rechtszaken tijdelijk stil te leggen. Voor zover bekend zijn de dwanginvorderingen bij ouders in fraudezaken echter niet gestopt. Die moeten soms honderden euro’s per maand terugbetalen, terwijl de Belastingdienst niet eens weet of die terugvordering wél rechtmatig is.
Snel wacht op onderzoek ADR
De Auditdienst Rijk (ADR) gaat het handelen van de Belastingdienst in alle zaken vanaf 2013 tot heden na. Snel wacht naast deze inventarisatie ook op een advies van een commissie onder leiding van Piet-Hein Donner, oud-vicepresident van de Raad van State. Die commissie zou zo snel mogelijk na de zomer met haar eerste aanbevelingen over de CAF-zaken moeten komen. Intussen wil Snel dat de dienst Toeslagen zich ‘anders gaat opstellen, met ook oog voor de menselijke maat’. In lopende en komende rechtszaken zal dat ook de lijn worden, zegt Snel toe in zijn brief aan de Kamer.