Kinderopvang is straks onbetaalbaar voor lagere inkomens. De huidige Haagse plannen zullen voor een prijsexplosie zorgen, waarschuwt een nieuw onderzoek in opdracht van kinderopvangbedrijven zonder winstoogmerk. De sector wil daarom een prijsplafond. De politiek sluit die mogelijkheid niet uit.
Ontoegankelijk voor lage inkomens
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van bracheorganisatie BMK. De onderzoekers concluderen dat er problemen zullen ontstaan op het moment dat de overheid het huidige toeslagensysteem afschaft. Het is aannemelijk dat aanbieders van kinderopvang hun tarieven flink zullen verhogen, stellen de onderzoekers.
BMK is daarom voor prijsregulering. Zo moet worden voorkomen dat de kinderopvang ontoegankelijk wordt voor ouders in de laagste inkomensgroep. ‘Een prijsplafond is een doeltreffende oplossing’, stelt voorzitter Loes Ypma.
Mogelijkheden onderzoeken
De reden voor een mogelijke prijsexplosie is dat opvangplekken nog schaarser zullen worden dan ze al zijn. Ouders met iets meer te besteden, willen waarschijnlijk wel wat extra’s bijleggen omdat ze door het wegvallen van de inkomensafhankelijk bijdrage, netto hetzelfde kwijt zijn. Wat betreft de onderzoekers ligt de oplossing in het aan banden leggen van de prijs. Dit kan door middel van een maximale uurprijs en een verbod op aanvullende ouderbijdragen en winstregulering, aldus het FD.
De oproep vanuit de branche krijgt brede steun in zowel de oppositie als binnen de coalitie. Zo vroeg D66 eerder aan verantwoordelijk minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.
Geen bewijs
De brancheorganisatie BK, die zich inzet voor kinderopvangbedrijven met en zonder winstoogerk, ziet helemaal niets in een prijsplafond. Volgens directeur Emmeline Bijlsma, is er helemaal geen bewijs dat kinderopvangondernemers bij grotere overheidsbijdrage hun tarieven zullen verhogen.
Daarom wil de branchorganisatie als uiterste maatregel overgaan tot een tijdelijke prijsindexering. ‘Andere prijsmaatregelen, zoals een vaste prijs of een maximumtarief, zullen de doodsteek zijn voor kleinere aanbieders met enkele locaties. Daar zijn er veel van. Dan raakt een plekje op de kinderopvang in de buurt nog verder uit zicht’, aldus Emmeline Bijlsma tegenover het FD.