De Tweede Kamer wil staatssecretaris Menno Snel van Financiën en zijn ambtenaren strafrechtelijk laten vervolgen voor de gepleegde ambtsmisdrijven in de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. De Kamer laat nog onderzoeken of er aangifte kan worden gedaan tegen Snel en het personeel van de fiscus.
Parlementaire enquête
Of de vervolging er ook daadwerkelijk komt is nog maar de vraag. SP-Kamerlid Renske Leijten die samen met CDA’er Pieter Omtzigt zich al langere tijd inzet om de waarheid boven tafel te krijgen, vindt dat het aan de staatssecretaris is om aangifte te doen tegen ambtenaren die in de fout zijn gegaan, dat schrijft het FD.
Ook wil het Kamerlid dat er een parlementaire enquête komt. Als daaruit zou blijken dat Snel wist van de strafbare feiten en niet heeft gehandeld, zou ook aangifte tegen de D66’er gedaan moeten worden. De staatssecretaris liet de Kamer vrijdag weten advies te hebben gevraagd over ‘acties en maatregelen binnen en buiten de arbeidsverhouding’ die hij kan treffen tegen de ambtenaren die de fout in gingen en hij erkende dat er onrechtmatig is gehandeld.
Opdracht
De ambtsmisdrijven waarvoor Snel zou kunnen worden vervolgd zijn machtsmisbruik, handelen in strijd met de wet en ‘knevelarij’. Dat laatste is een wat oubollige term voor geld opeisen bij burgers die dat niet verschuldigd zijn. Als het gaat over de politieke verantwoordelijkheid van Snel is het nalatigheid bij het herstellen van onrecht of het verzwijgen van strafbare feiten.
Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans ziet de vervolging niet zo snel gebeuren. Burgers kunnen tegen ambtenaren aangifte doen. De verdediging zal zijn dat de ambtenaren een opdracht volgden. Tot voor kort heeft de Raad van State nog de methode van de fiscus goedgekeurd, stelt hij. Snel kan alleen niet op volledige parlementaire immuniteit rekenen zoals bijvoorbeeld in Italië het geval is, aldus het FD.