Het kabinet wil een einde maken aan het ontwijken van dividendbelasting door buitenlandse beleggers.
Ontwijken
Het ontwijken van dividendbelasting door buitenlandse beleggers, heet dividendstrippen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse financiële instellingen en kost de schatkist elk jaar 1 miljard euro. Buitenlandse beleggers parkeren tijdelijk hun aandelen bij een lokale instelling tegen de datum waarop dividend wordt toegekend. Zo’n lokale instelling kan de voorheffing met de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting verrekenen. Dit kan een buitenlandse partij doorgaans niet. De partijen die betrokken zijn verdelen het voordeel dat wordt onttrokken aan de schatkist, aldus het FD.
‘Onwenselijk’
Deze maand heeft het ministerie van Financiën een consultatie afgerond over aanscherping van de regels. Het kabinet vindt het ‘onwenselijk’ dat ‘de mogelijkheid blijft bestaan om door middel van dividendstrippen geen of minder dividendbelasting te betalen dan de wetgever heeft bedoeld’.
Om de praktijk goeddeels in stand te houden is er vanuit de banken- en beurswereld een lobby op gang gekomen, aldus het FD.
Schatkist
Tussen 2000 en 2020 liep de Nederlandse schatkist 27 miljard euro mis, aldus een berekening van professor Christoph Spengel van de universtiteit van Mannheim. Vergeleken met andere landen die hij heeft onderzocht is dat veel. Dat komt volgens hem doordat er nergens anders zoveel aandelen van bedrijven uit de hoofdgraadmeter in handen zijn van buitenlandse beleggers. Dat is in Nederland volgens Spengel 96%.