Het kabinet neemt verschillende maatregelen om belastingontwijking- en ontduiking tegen te gaan. Tegelijkertijd moet Nederland ook aantrekkelijk blijven voor het bedrijfsleven. Volgens de regering past daarbij dat Nederland haar verdragsbeleid vernieuwt en een lijst van laagbelastende landen opstelt. Hierover start het ministerie van Financiën een internetconsultatie van 25 september tot 22 oktober.
Lijst van belastingparadijzen
Nederland is van plan om in 2019 verschillende staten te plaatsen op de lijst met laagbelastende landen. Het gaat om staten zonder winstbelasting of met een tarief van minder dan 7 procent. Het doel hiervan is om te voorkomen dat Nederland wordt gebruikt voor doorstroomactiviteiten naar belastingparadijzen.
Kennis delen
Via de consultatie krijgen betrokkenen de kans om hun kennis over de belastingsystemen van de andere landen te delen voordat de lijst definitief wordt vastgesteld. Zo kan worden voorkomen dat landen ten onrechte wel of juist niet op de lijst worden meegenomen. Na 2019 zal de lijst jaarlijks worden geactualiseerd en opnieuw worden vastgesteld.
Belastingontwijking en -ontduiking
De lijst zal worden gebruikt bij een tweetal maatregelen tegen belastingontwijking en belastingontduiking. Het gaat om de CFC-maatregel die per 1 januari 2019 ingaat. Met deze maatregel wil het kabinet voorkomen dat bedrijven belasting ontwijken door mobiele activa te verschuiven naar een bedrijf in een laagbelastend land. De lijst wordt daarnaast gebruikt bij de invoering van een conditionele bronbelasting op dividenden en interest en royalty’s. Dit betekent dat landen op de lijst in 2021 een belasting van 22,25 procent gaan betalen over deze dividenden, rente en royalty’s.
Landen
De landen die het kabinet van plan is op de lijst te plaatsen zijn: Anguilla, Bahama’s, Bahrein, Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Guernsey, het eiland Man, Jersey, de Kaaimaneilanden, Koeweit, Palau, Qatar, Saudi-Arabië, Turks- en Caicoseilanden, Vanuatu en de Verenigde Arabische Emiraten.