Een voorwaardelijke bronbelasting zal helpen tegen het omsluizen van geldstromen via Nederland. Een analyse van het Centraal Planbureau (CPB) laat zien dat er minder rente- en royaltystromen via Nederland naar laagbelastende landen zullen gaan. Ook zullen er minder omgesluisde geldstromen Nederland binnenkomen. Nederland verdwijnt daardoor uit de top 5 van doorsluislanden.
Maatregel tegen treaty shopping
Het CPB deed de analyse op verzoek van het ministerie van Financiën. De Nederlandse regering wil in 2021 een voorwaardelijke bronbelasting invoeren op rente- en royaltystromen naar een vastgestelde lijst van landen met een lage belasting. Het is een maatregel tegen het bekende treaty shopping: gebruik maken van voordelen in bilaterale belastingverdragen door bedrijven. Het CPB berekende de impact voor meer dan honderd landen op basis van de situatie in 2018.
Nederland minder aantrekkelijk voor doorsluizen
De invoering van een voorwaardelijke bronbelasting maakt Nederland minder aantrekkelijk voor het doorsluizen van rente en royalties. Het CPB schrijft dat er voor multinationals goedkopere manieren zijn om rente- en royalties te leiden naar landen met een lage belasting. Het betalen van de bronbelasting is dan relatief duur. Het CPB verwacht dat er als gevolg minder geldstromen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Canada via Nederland zullen lopen.
Tarief weinig effect op resultaat
In overleg met het ministerie van Financiën werd voor de berekeningen een bronbelastingtarief gebruikt van 20,5 procent. Het gebruik van een tarief van 15 of 25 procent had weinig uitgemaakt voor de resultaten. Dat geldt ook voor het tarief van 21,7 procent, die op dit moment in de planning zit, aldus het CPB. Het transformeren van inkomensstromen, bijvoorbeeld van dividend naar royalty’s, is niet meegenomen in het onderzoek.
Weinig gevolgen wereldwijd
De voorwaardelijk bronbelasting heeft waarschijnlijk weinig gevolgen op wereldniveau. Het CPB voorspelt dat andere landen de rol van Nederland over zullen nemen. Belastingontwijking kan alleen door internationale samenwerking en coördinatie worden aangepakt. Ook zal het treaty shopping via Nederland niet helemaal verdwijnen. Er blijven altijd mogelijkheden bestaan. Nederland verdwijnt uit de top 5 van doorsluislanden, maar houdt een positie in de top 10, aldus het CPB.