Tweeverdieners kunnen vanaf 2021 mogelijk meer lenen voor de aankoop van hun huis. Het kabinet wil het laagste inkomen zwaarder laten wegen in de berekening voor de maximale hypotheek. Straks kan 90% in plaats van 80% van het laagste inkomen meegerekend worden in de som, die bepaalt welk deel van het salaris zij maximaal kunnen lenen. De weging van de studieschuld gaat daarentegen iets omlaag, schrijft het FD.
Hypotheek stijgt met 10.000 tot 12.000 euro
De aanpassing in de inkomensnorm laat de huidige maximale hypotheek van drie ton al gauw stijgen met 10.000 tot 12.000 euro, stelt Rene Wickerhoff van hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep tegenover de krant.
DNB is pessimistisch
De wetswijziging is opvallend, omdat De Nederlandsche Bank (DNB) zich eerder al negatief opstelde tegenover de steeds ruimere leennormen. Volgens de bank zijn de huizenprijzen in de afgelopen kwarteeuw niet zozeer verdrievoudigd vanwege woningtekorten, maar vooral omdat Nederlanders een steeds hogere hypotheek konden krijgen. Die financieringsruimte is volgens DNB gestegen door de steeds lagere rente, hogere salarissen en veranderende inkomensnormen van het Nibud.
Prijzen van huizen lopen op
Het gevolg is volgens DNB dat meer huizen bouwen de prijzen niet verlaagt. ‘Hierdoor hebben starters weinig baat bij het verhogen van de maximale leenruimte’, concludeert de bank. Een verhoging van die maximale hypotheek vergroot weliswaar op korte termijn het budget voor een woning, maar dat leidt er vooral toe dat de prijs van het huis uiteindelijk oploopt. Volgens DNB zijn starters meer gebaat bij de afbouw van de hypotheekrenteaftrek, omdat er zo minder behoefte is aan hoge leningen.
Hoger percentage vanwege hogere inkomens
Volgens het Nibud kan er met een hoger percentage worden gerekend, omdat het inkomen van tweeverdieners is gegroeid. Dat komt door belastingmaatregelen die de arbeidsparticipatie moesten vergroten. Of tweeverdieners uiteindelijk daadwerkelijk meer kunnen lenen, is nog wel afhankelijk van mogelijke veranderingen in de woonquote, die elk najaar wordt vastgesteld.
Studieschuld
Ook de studieschuld gaat mogelijk minder zwaar meewegen op het maximale hypotheekbedrag. Nu is er sprake van een vaste ‘wegingsfactor’ die hypotheekverstrekkers zes jaar geleden gezamenlijk hebben bepaald. Sindsdien daalden de rentes, maar veranderde deze norm niet. Daar komt nu mogelijk verandering in. De wegingsfactor wordt flexibeler en is vanaf volgend jaar afhankelijk van de rente op studieleningen. Aangezien deze nu nagenoeg nul is, kunnen de meeste oud-studenten volgens schattingen van hypotheekadviseurs een paar duizend euro meer lenen voor de aankoop van een huis.