Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft te weinig informatie gedeeld met de Tweede Kamer in de toeslagenaffaire. Dat vindt de Leidse hoogleraar bestuurs- en staatsrecht Wim Voermans. Voermans zei dat in gesprek met de Vaste Kamercommissie Financiën, in aanloop naar het Kamerdebat over de kwestie.
Verontrustend
De Kamer werd traag en van weinig informatie voorzien, opvallend vindt de hoogleraar. De reden waarom noemt hij verontrustend. ‘U moet de staatssecretaris scherp houden om de Belastingdienst te kunnen sturen. Maar als u te laat of niet of procedureel wordt geïnformeerd, dan kunt u niet meesturen’, aldus Voermans.
De staatssecretaris gaf vooral standaardantwoorden. Bijvoorbeeld dat er nog naar onderzoek werd gedaan en dus niets kon worden gezegd. ‘Als je niet goed antwoord kunt geven krijg je steeds meer vragen’, stelde Voermans vast. Het is vooral verontrustend dat Snel geen informatie wil geven over het interne beraad op het ministerie, dat schrijft het FD.
Lastig en ingewikkeld
Snel verstopt zich achter een brief van minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops. Volgens Voermans is dat in strijd met de eerdere uitleg die het kabinet gaf aan de grondwettelijke informatieplicht. Het handelen en overleg van ambtenaren is volgens de hoogleraar informatie die met de Kamer moet worden gedeeld.
Het is al ingewikkeld om te achterhalen wat er precies mis is gegaan. En het wordt ook ‘lastig’ en ‘ongelooflijk ingewikkeld’ om te bepalen waar de Belastingdienst onrechtmatig handelde in de toeslagenaffaire en wie daarvoor verantwoordelijk was, aldus Voermans. Het is dan ook van groot belang wanneer duidelijk was wat er moet door de beugel kon.
Het is lastig te bepalen waar het moment precies lag en voor welke handeling. Daarbij is het erg ingewikkeld de verantwoordelijkheden in het proces op één hoop te gooien. Daarbij werd de handelswijze van de dienst Toeslagen voor lange tijd gelegitimeerd door de Raad van State. Snel wordt vandaag aan de tand gevoeld in de Kamer, aldus het FD.