Er moet diepgaand onderzoek komen naar de onthullingen in de Pandora Papers. Dat wil het Europees Parlement. De parlementariërs namen met grote meerderheid een resolutie aan waar minister van Financiën Wopke Hoekstra expliciet in werd genoemd. Uit de Papers bleek dat de minister tot vlak voor zijn aantreden had geïnvesteerd via het bekende belastingparadijs, de Britse Maagdeneilanden.
Zij aan zij met criminelen
Ook de Tsjechische premier Andrej Babiš, de Cypriotische president Nicos Anastasiades en voormalig Brits premier Tony Blair werden met naam genoemd in de aangenomen resolutie. Allen komen voor in de Pandora Papers vanwege bezittingen in belastingparadijzen. De Papers zijn een onderzoeksproject van journalistenconsortium ICIJ.
Volgens PvdA-Europarlementariër Paul Tang kun je spreken van een parlementaire motie van treurnis. ‘Het is triest dat Europese politici als Hoekstra zij aan zij met criminelen opduiken in de Pandora Papers, het Europees Parlement geeft hier het signaal dat dat niet kan. Dit schaadt onze democratische instituties.’
Volgens Tang gaat het er niet om om Hoekstra wel of geen belasting heeft ontweken maar dat de schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden. Tang is voorzitter van de commissie belastingaangelegenheden in Brussel.
Criteria deugen niet
Het Parlement is van mening dat de zwarte lijst van belastingparadijzen niet goed werkt. Een illustratief voorbeeld hiervan is dat de Britse Maagdeneilanden niet op de lijst voorkomen. Twee derde van de vennootschappen uit de Pandora Papers zijn op de eilanden gevestigd. Dat valt niet met elkaar te rijmen.
Tang stelt dat de criteria niet deugen en bovendien niet helder zijn. ‘Het hele proces is totaal onduidelijk. Landen worden na veel gelobby op- en afgevoerd, om politieke redenen of vanwege hun historische koloniale banden met lidstaten.’
Mazen in de wet
Het parlement roept de Unie dan ook op om de mazen in de wet te dichten. Die zorgen er namelijk voor dat het ontwijken en ontduiken van belasting nog steeds mogelijk is. De Europese Commissie werd opgeroepen EU-lidstaten aan te pakken die huidige regelgeving hieromtrent niet goed naleven.
Europa zou daarnaast meer moeten doen aan de transparantie. Het zou gemakkelijker zichtbaar moeten zijn wie de uiteindelijk gerechtigden (ubo’s) van bedrijven zijn. Er moet meer worden samengewerkt in de strijd tegen witwassen. Daarbij moet worden gekeken of de nationale Financial Intelligence Units wel voldoende voor hun taak zijn uitgerust, aldus het FD.