Experts waarschuwen dat gemeenten de schuldhulpverlening niet in orde hebben. Juist nu de hulp zo hard nodig is met een schuldengolf onder zzp’ers op komst vanwege de pandemie. De groep zelfstandigen die in financiële problemen zitten zal naar verwachting de komende tijd flink toenemen. Nu de financiële hulp vanuit de overheid stopt kunnen steeds meer het hoofd niet meer boven water houden.
Eerst failliet dan terugkomen
Zo berekenden SchuldenlabNL en Deloitte al eerder dat er dit jaar naar verwachting 307.000 tot 556.000 zzp’ers voor langere tijd kun inkomen zullen zien verdwijnen. Volgend jaar komen daar nog eens tienduizenden bij. Dat zal leiden tot problematische schulden volgens de onderzoekers, dat schrijft NOS.
De schuldhulp voor ondernemers is al geruime tijd niet zo denderend. Dit komt door een onduidelijkheid in de wet waardoor gemeenten de zzp-schuldhulp niet in hun takenpakket opnamen. Het advies bij het gemeenteloket luidde: eerst je bedrijf uitschrijven bij de Kamer van Koophandel en daarna terugkomen als particulier.
Aanpassing van de wet
“Maar dat kan en mag niet. Gemeenten zijn al sinds 2012 verplicht om ondernemers schuldhulp aan te bieden”, zegt een woordvoerder van schuldhulpkoepel NVVK. De memorie van toelichting van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zorgde echter voor verwarring. Daar is inmiddels iets aan gedaan. De wet wordt aangepast per 1 januari 2021 met aandacht voor de toegang tot schuldhulpverlening voor zzp’ers.
Veel gemeenten zitten vanwege de verwarring nu nog zonder loket voor ondernemers. Enkele gemeenten zijn net begonnen met een pilot. Deze slechte voorbereiding en de donkere vooruitzichten baren de schuldhulpoganisaties zorgen. NVVK schreef met die reden vorige week een brandbrief aan alle Nederlandse gemeenten.
Opkoopfonds
Wanneer de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers en daaropvolgend ook de uitstel van belastingbetalingen stopt zal het hard gaan. Ondertussen hebben de gemeenten nog een flinke inhaalslag om te maken. Volgens Jacqueline Zuidweg van Zuidweg en Partners, een bureau dat schuldhulp aan ondernemers biedt voor ruim 140 gemeenten, hebben sommige gemeenten het online loket voor ondernemershulp helemaal uitgezet. “Wij hebben verzoeken uit maart voor een saneringskrediet waar nog geen reactie op is gekomen.”
De achterstand is zo groot volgens de schuldhulp verenigingen dat er geen eenvoudige en snelle oplossing bestaat. SchuldenlabNL kijkt daarom samen met andere verenigingen of een een opkoopfonds tot de mogelijkheden behoort. Zo’n fonds kan schulden opkopen van kleine ondernemers en burgers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, aldus NOS.