Wethouder Peter Heijkoop uit Dordrecht praat al maanden met het kabinet over de afwikkeling van de toeslagenaffaire. Hij stelt dat de 30.000 euro compensatie een mooie eerste stap is maar voor de meeste gedupeerden is het volstrekt onvoldoende. Hij praat namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Politieke urgentie
Een half jaar terug vroeg hij namens de VNG al aan staatssecretaris Van Huffelen waarom er niet sneller kon worden gecompenseerd. Dat was absoluut onmogelijk, zo luidde het antwoord. Toen Heijkoop dinsdag werd gebeld door Van Huffelen vlak voordat het compensatiebedrag bekend werd gemaakt, was hij dan ook verbaasd. Waarom kan het nu wel?
“Blijkbaar is door het rapport van de commissie toeslagen de politieke urgentie heel groot geworden om nu deze stap te zetten.” Volgens de wethouder zijn gemeenten zeer gemotiveerd om hun inwoners met problemen te helpen. Maar helaas worden geen van de getroffen ouders doorverwezen door de Belastingdienst naar hun eigen gemeente voor hulp. Gemeenten weten daarom nog steeds niet om welke inwoners het gaat, dat schijft Trouw.
Schuld overnemen
Advertenties in lokale media helpen nauwelijks. De ouders melden zich niet. Volgens Heijkoop heeft dit te maken met angst en schaamte. Maar ook een gebrek aan vertrouwen in de overheid speelt een rol. De wethouder is onder de indruk geraakt door een recent bekend geworden geval in zijn gemeente. “Het gaat om een moeder met vijf kinderen.” Ze werd door een schuld van meer dan een ton zelfs een half jaar opgesloten. Ze raakte echt alles kwijt. Haar werk, huis en zelfs haar kinderen.
“Het eerste wat moet gebeuren is dat ze van die schuld afkomt. Pas dan kan ze weer beginnen met denken aan een toekomst. Ik overweeg daarom om de gemeente deze schuld te laten overnemen. Dan gaan we als gemeente zelf de strijd hierover aan met de Belastingdienst.”, aldus Heijkoop.
Moeilijkste partij
De verwachting is dat gemeenten begin januari eindelijk aan de slag kunnen met de ouders. Ze krijgen dan eindelijk hun namen. Dat was vanwege privacy redenen steeds onmogelijk. “Onze juristen van de VNG hebben nu de oplossing bedacht. Van Huffelen heeft die voorgelegd aan de autoriteit persoonsgegevens en die is akkoord. We kunnen eindelijk aan de slag.”
Het belangrijkste is dat de Belastingdienst nu samen moet gaan werken met de gemeenten bij het oplossen van de problemen. Tot nu toe blijkt de fiscus de moeilijkste partij. De wethouder zegt dat die opstelling vandaag moet ophouden. Zo niet, dan zullen de gemeente zelf de strijd aangaan met de Belastingdienst, aldus Heijkoop in Trouw.