De Belastingdienst gebruikte jaren lang een geheim systeem om belastingbetalers waar een vermoeden van fraude bij bestond te registreren. RTL Nieuws en Trouw ontdekte dat de fiscus bijna twintig jaar gebruik maakte van deze zwarte lijst. Burgers die na signalen of vermoedens van fraude op de lijst terecht kwamen konden zich op geen enkele wijze verweren en hadden geen weet van de registratie.
Zonder verweer
De zogenaamde Fraude Signalering Voorziening (FSV) was actief vanaf 2001 en maar liefst 180.000 burgers stonden er in geregistreerd. De registratie vond plaats op basis van verschillende soorten informatie. Waaronder ook onbetrouwbare en niet te controleren gegevens. De mensen in het systeem werden gezien als mogelijke fraudeur en dus ook zo behandeld zonder zich hiertegen te kunnen verweren. Volgens experts op het gebied een zeer kwalijke zaak.
Het systeem werd afgelopen donderdag uit de lucht gehaald. Dat is meer dan een jaar na het eerste vertrouwelijke rapport over de lijst. De fiscus hield het systeem nog een jaar draaiende na het vernietigende rapport. Het oordeel van een ambtelijke privacy expert zorgde er uiteindelijk voor dat het systeem uit de lucht ging.
Recente wijzigingen
Burgers op de zwarte lijst werden harder aangepakt dan noodzakelijk en met mogelijk aanzienlijke nadelige gevolgen zo bleek uit het rapport. Gegevens werden eerst permanent opgeslagen in het systeem. Er werd pas recentelijk besloten om de lijst op te schonen en meldingen van vijf jaar en ouder te verwijderen.
Ook ging het aantal ambtenaren dat toegang had van 5000 naar 1000 in de afgelopen tijd. Mensen met toegang konden niet alleen de gegevens inzien maar ook wijzigen zonder dat dit geregistreerd werd. Hierdoor werd de waarde van een melding onduidelijk concludeerde de fiscus zelf al in een intern onderzoek, aldus het FD.