Grote beursgenoteerde bedrijven en buitenlandse beleggers zien nauwelijks voordelen van de afschaffing van de dividendbelasting. Uit een rondgang langs vooraanstaande AEX-bedrijven en grote, vooral Britse beleggers blijkt dat er onder deze begunstigden van de maatregel geen uitgesproken steun te vinden is voor het plan. Enkel de bekende supporters Shell, Unilever en AkzoNobel steunen premier Rutte in zijn voornemen, dat schrijft het FD.
Oppositie
Daarmee neemt de twijfel toe over de argumentatie van de minister-president, die juist naar buitenlandse beleggers wijst als hij de inmiddels €2 mrd kostende maatregel verdedigt. Die zouden vanwege de dividendbelasting Nederland mijden. Daardoor zou ook de beurskoers van Nederlandse ondernemingen lager zijn dan die van hun buitenlandse concurrenten, waarmee die aantrekkelijke overnameprooien worden.
De VVD kan de openlijke steun van het bedrijfsleven goed gebruiken in het debat over het dividendplan. Vooral de oppositie roert zich nu het voorstel een half miljard duurder uitpakt.
Geen rol
Dat Shell, Unilever en Akzo Nobel het voorstel steunen was al duidelijk; deze bedrijven hebben gelobbyd om de belasting afgeschaft te krijgen. Andere bedrijven en beleggers zien de noodzaak niet. Chipmachinemaker ASML, mediabedrijf Wolters Kluwer en tankopslagbedrijf Vopak zeggen dat de dividendbelasting geen rol speelt bij hun afwegingen en hun plannen.
Ook bij de keuze voor hetvestigingsland van hethoofdkantoor speelt de taks niet mee, laten de bedrijven weten. ING zegt geen mening over hetbelastingplan te hebben en er met beleggers niet veel over te spreken. Off the record geven sommige grote bedrijven aan zich niet te willen bemoeien met de dividendbelasting, omdat zij die een heikele kwestie vinden. Philips zegt er neutraal in te staan. Ahold Delhaize en NN willen niet reageren.
Voor het Amerikaanse BlackRock, met een belegd vermogen van $6.317 miljard ‘s werelds grootste vermogensbeheerder en tevens de grootste aandeelhouder van Shell en Unilever, is dividendbelasting ‘geen belangrijke overweging’ bij het nemen van beleggingsbeslissingen, aldus het FD.