Wethouders zijn gefrustreerd over de houding van de fiscus in de toeslagenaffaire. De Belastingdienst zou gemeenten compenseren voor de hulp die ze verlenen aan burgers met financiële problemen door de affaire. Die toezeggingen zijn weer ingetrokken, melden Trouw en RTL Nieuws.
Slechte vooruitzichten voor overleg
Trouw en RTL baseren zich op interne documenten en een toelichting van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG overlegt donderdag met staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën, maar de vooruitzichten zijn niet goed, zegt wethouder Peter Heijkoop uit Dordrecht namens de VNG in Trouw.
“Veel van onze inwoners verkeren in grote problemen als gevolg van het handelen van de Belastingdienst. Wij willen ze liever vandaag dan morgen gaan helpen, maar de Belastingdienst weigert gemeenten daarvoor tegemoet te komen,” zegt Heijkoop. Hij omschrijft de fiscus als een sloopkogel en de meest nare schuldeiser van Nederland.
Fiscus onderschat de problemen
Volgens Heijkoop onderschat de fiscus de problemen. Veel gedupeerden hebben inmiddels te maken met verschillende schuldeisers, stress en psychische klachten, relatieproblemen, het verlies van huis en werk en kinderen die door de situatie gedragsproblemen vertonen. Het zijn mensen die op korte termijn hulp nodig hebben en niet nog eens twee jaar kunnen wachten, zegt hij.
Compensatie is harde eis
De gemeenten omschrijven compensatie door de fiscus als een breekpunt en harde eis. Wethouders kunnen de afhandeling van de toeslagenaffaire ‘er niet even bij doen’, staat in de documenten, die werden ingezien door Trouw en RTL Nieuws. Gemeenten houden bovendien enige afstand van de fiscus. Gedupeerden hebben al geen vertrouwen in de Belastingdienst. Het zou jammer zijn als ze ook hun vertrouwen in de gemeenten kwijtraken, vindt Heijkoop.