De overname van Accon avm door Flynth lijkt zo goed als rond. Flynth heeft vorige week kartelautoriteit ACM om toestemming gevraagd voor de overname. Dat is meestal één van de laatste stappen in een overnameproces en kan binnen een aantal weken worden afgerond.
Flynth wil officieel niets zeggen over de ontwikkeling van de gesprekken die zij vlak voor Kerst aankondigde. ‘De melding bij de ACM is het gevolg van de mededeling dat wij met Accon in gesprek zijn’, zegt een woordvoerder van Flynth. Ook Accon avm wil niets zeggen en verwijst naar Flynth voor commentaar, aldus het FD.
Eind vorig jaar was de aangekondigde overname van Accon het slotstuk van een bewogen periode voor het accountantskantoor. Dit kantoor is kijkend naar omzet de nummer tien van Nederland.
‘Onderhanden werk’
Door onregelmatigheid in de boekhouding kwam Accon in de problemen. Daarom schorste zij de bestuursvoorzitter die volgens de aandeelhouder van de firma zelf malversaties gepleegd zou hebben, onder andere met de balanspost ‘onderhanden werk’. Dat zijn uren die nog niet in rekening zijn gebracht maar al wel zijn gemaakt voor klanten. Het geeft een positiever beeld van het eigen vermogen wanneer die post wordt opgepompt.
De accountant van Mazars trok zijn eerdere goedkeurende verklaring in en er volgde een forensisch onderzoek naar de oorzaken van de malversaties. Theo de Vries, interim bestuurder, kreeg na de zomer de leiding en huisbank ING plaatste Accon onder bijzonder beheer vanwege de financieel precaire situatie. Er bleek nauwelijks eigen vermogen aanwezig, na forse correcties.
Accountantskantoor en concurrent Flynth pakte deze kans op om een grote stap te zetten. Naar inschatting van experts, tegen een lage prijs. Net als Accon heeft Flynth een agrarische achtergrond en bedient vooral agrarische bedrijven en middenstanders.
Ruim 20 miljoen
Een slepende ruzie tussen bestuur en commissarissen bij Flynth, leidde tot de unieke stap dat de voltallige raad van commissarissen is weggegaan. Door een andere overname een paar jaar eerder ging het kantoor bijna zelf ten onder.
Wanneer Flynth en Accon samengaan ontstaat er een accountantskantoor met zo’n 2.500 medewerkers en een gecombineerde omzet van ruim 20 miljoen euro.
Verplicht melden
Als fusies en overnames een bepaalde omvang hebben zijn ze verplicht de fusie of overname te melden bij de ACM. Om te onderzoeken of de overname doorgang kan vinden, krijgt de toezichthouder op concurrentie vier weken de tijd. Wanneer er problemen zouden kunnen zijn, kan ACM eisen dat de partijen een vergunning moeten aanvragen. De ACM kan dan mogelijk nadere eisen stellen, zoals bepaalde onderdelen afstoten.
Beide kantoren moeten stukken aanleveren over de nieuwe structuur en zeggenschap na de overname. Ook moeten zij aangeven welke markten ze gezamenlijk bedienen en hoe de concurrentie op die markten is. Dat blijkt uit de melding bij de ACM, aldus het FD.