Het leeglopen van de Belastingdienst is gestopt. De inhaalslag die werd ingezet na ontsporing van de vertrekregeling van 2016, werpt vruchten af. In het afgelopen kwartaal kwamen er 1199 voltijds ambtenaren (fte) bij, ruimschoots boven de doelstelling van 900. Er vertrokken 428 fte, iets meer dan gehoopt, dat schrijft het FD.
Werving en selectie
Vorig jaar kwamen er ook al ruim 1500 nieuwe medewerkers (in fte) naar de dienst, maar daar stond nog een uitstroom tegenover van 1400 fte. De werving en selectie kwam pas in het tweede halfjaar echt op gang.
Dit jaar bedraagt de formatie van de Beastingdienst 29.646 fte. Dit jaar is er een verwachte uitstroom van 400 fte per kwartaal. Daarom moeten tot het eind van het jaar nog 2250 mensen worden geworven. Dat zou moeten lukken met de vorig jaar fors opgevoerde wervingscapiciteit.
Risicofactoren
Meer dan de helft van de totale 5000 fte tot 2020 is al vertrokken. Behalve bezettingsproblemen levert dat ook ‘kwalitatieve mismatches’ op. Het ‘absorptievermogen’ van de organisatie, die veel nieuwe mensen moet inwerken en invoeren, wordt nog steeds als een continuïteitsrisico gezien.
De Belastingdienst is intussen wel de favoriete werkgever geworden voor fiscalisten en is nummer vijf in de rangorde van favoriete ICT-werkgevers. ‘Mogelijk onvoldoende eigen personeel’ is als risicofactor voor de continuïteit afgevoerd in het halfjaarbericht over de Belastingdienst.
Uit het halfjaarbericht blijkt verder dat de Belastingdienst er vorig jaar niet in slaagde om alle klachten tijdig af te handelen. Bijna een kwart (22%) werd niet binnen de gestelde termijn behandeld. In 2017 was dat 12%, en de doelstelling is maximaal 10%. Vooral ICT-problemen, (kinderziektes en gewenningsproblemen), speelden daarbij een rol, aldus het FD.