Er ligt een waslijst aan problemen bij de fiscus te wachten op de twee nieuwe staatssecretarissen. Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief van D66 moeten flink aan de bak. Naast de toeslagenaffaire is er nog een hoop te doen bij de Belastingdienst. Op het gebied van personeel, ICT-systemen en cultuuromslag zijn er nog een flink wat meters te maken.
Beheerst vernieuwen
Ook eerder genoemd zijn de aandacht voor de menselijke maat bij belastinginning en een veiligere werkomgeving waarin de dertigduizend medewerkers interne problemen durven aan te kaarten. En dan nog de organisatorische problemen. Bijvoorbeeld de matige werking en bereikbaarheid van de Belastingtelefoon en de vastgelopen inning van erf- en schenkbelasting waardoor een gat van €450 miljoen ontstond, dat schrijft het NRC.
Hoezeer afgetreden staatssecretaris Menno Snel het ook anders had willen zien, de beloofde en nodige inhaalslag bleef uit. Nu is het aan zijn twee opvolgers om het bijgestelde verbeterplan ‘Beheerst vernieuwen’ uit te voeren. Er zijn sinds het aftreden van Snel een waslijst aan nieuwe agendapunten. Zo heeft minister Hoekstra tijdens het waarnemen van de portefeuille een reorganisatie van de top bij de fiscus aangekondigd. Met daarbij een opsplitsing in drie beleidsterreinen met ieder een eigen directeur-generaal.
Nieuw fiscaal beleid
Ondanks dat er al flink wat wijzigingen in de fiscale regelgeving zijn doorgevoerd, zoals het tweeschijvenstelsel en de verhoging van het lage btw-tarief, ligt er nog een uitdaging voor de twee nieuwkomers om met nieuw fiscaal beleid te komen. De hoogste prioriteit is nu nog voor het vinden van een bevredigende oplossing voor de gedupeerde ouders in de de toeslagenaffaire.
Van Huffelen zal zich moeten gaan ontfermen over het toeslagenstelsel. Voorstanders van het huidige stelsel zijn er niet meer. En Vijlbrief moet aan de slag met het vereenvoudigen van het belastingstelsel. Geen eenvoudige taken dus. Uiteindelijk komt alles op het bord van een volgend kabinet te liggen en zal daarom mee spelen in de campagnes voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen, aldus het NRC.