De Belastingdienst wil ruim 20.000 risicovolle aangiften ongecontroleerd goedkeuren, als gevolg van personeelstekorten. Hoeveel geld de schatkist daardoor dreigt mis te lopen, weet de fiscus niet. Dat blijkt uit een intern document van de Belastingdienst dat Trouw inzag.
Aangiften winstbelasting van mkb
Het gaat om aangiften voor de winstbelasting uit 2016 van voornamelijk midden- en kleinbedrijven. De belastingdienst selecteert op basis van zelf gestelde criteria welke aangiften extra controle vereisen. Van die risicovolle aangiften lagen er eind 2018 nog zo’n 25.000 op de plank. Deze aangiften bestaan vooral uit ondernemers die geld lenen van hun eigen vennootschap, aangiften van stichtingen en verenigingen, en ondernemers die emigreren naar het buitenland.
Niet genoeg capaciteit
Er is echter niet genoeg capaciteit om al die geselecteerde aangiften te controleren. De fiscus wil daarom ruim 90 procent van de verdachte aangiften niet verder in behandeling nemen en ‘conform’ afdoen. Dat houdt in dat de Belastingdienst akkoord gaat met de aangifte zoals het is ingediend, ook al is deze mogelijk niet correct.
Honderden miljoenen
Hoewel de fiscus volgens de notitie niet in kan schatten hoeveel belasting daarmee wordt misgelopen, blijkt uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer uit 2016 dat het al snel om honderden miljoenen gaat. Gemiddeld leveren dergelijke dossiers tussen de 9.000 en 12.000 euro extra opbrengsten op. De Rekenkamer adviseerde het kabinet destijds het toezicht op het mkb te versterken, omdat er juist in die groep sprake is van slechte naleving van de belastingwet.
Nooit alle aangiften
De Belastingdienst controleert nooit alle aangiften, maar het percentage risicovolle aangiften dat nu blijft liggen, is hoger dan voorheen. In 2015 en 2016 liep de fiscus ongeveer 25.000 na en voerde het daarnaast zo’n 25.000 uitgebreidere boekenonderzoeken uit. Tussen 2008 en 2011 werd 3 tot 7 procent niet gecontroleerd.