De overheid heeft in 2018 veel meer geld uitgegeven aan ICT-projecten dan eerder werd gedacht. De Belastingdienst was namelijk vergeten een project van 84 miljoen euro te vermelden aan de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.
‘Al afgerond’
Het dure project is al afgerond bij de fiscus. De dienst dacht daarom dat het van de lijst kon. Het gaat om een project, waarmee de computersystemen van de Belastingdienst werden gemoderniseerd.
Totale overheidskosten gestegen
Het is een schril contrast met een eerder bericht van de minister, waarin ze aangeeft dat de totale overheidskosten waren gedaald. Dat blijkt dus niet te kloppen. Er ging in 2018 in totaal 648 miljoen euro naar alle ICT-projecten van de overheid. Dat is meer dan in 2017.
Kosten in de toekomst ook hoger
Ook vallen de kosten in de toekomst hoger uit dan geschat. Opgeteld heeft het Rijk nu voor 3,1 miljard euro aan projecten uitstaan. Dat is ruim 100 miljoen meer dan vorige maand gemeld in de Jaarrapportage bedrijfsvoering Rijk.
Inhuur IT’ers
Ook de inhuur van externe IT’ers wordt bekritiseerd. Het Rijk heeft het afgelopen jaar ruim 1,4 miljard euro uitgegeven aan de inhuur van externe krachten. Voor een groot deel werden deze kosten gemaakt voor de inhuur van IT’ers, namelijk zo’n 531 miljoen euro in 2018.
Beleidsluwe periode
Eerder deze maand meldde staatssecretaris van Financiën Menno Snel dat de Belastingdienst nog veel achterstallig onderhoud heeft aan de digitale systemen. Dit zorgt ervoor dat een groot deel van de ICT-capaciteit wordt besteed aan beheer en onderhoud. Dit gaat ten koste van de capaciteit voor wetgeving, vernieuwing en modernisering van de informatievoorziening. Daardoor is mogelijk zelfs een beleidsluwe periode nodig.
Verouderde ICT-systemen
Ook de Algemene Rekenkamer onderschrijft dit beeld. Meer dan de helft van de ICT-systemen van de fiscus is verouderd. De systemen zijn moeilijk aanpasbaar en duur in onderhoud. Zo stamt het ICT-systeem voor de omzetbelasting uit 1982. Het aanpassen van belastingpercentages in dit systeem kan niet meer. Snels van GroenLinks vergeleek dit in het verantwoordingsdebat over 2018 zelfs met pacman. “Ik probeer mij voor te stellen hoe een ICT-systeem uit 1982 eruitziet. Dan krijg ik beelden van pacman voor ogen.”