Staatssecretaris van Financiën Menno Snel ziet af van cassatie tegen een arrest, waarin het gerechtshof een streep zet door de als onrechtvaardig ervaren belastingrente. Rente betalen aan de Belastingdienst, terwijl de verschuldigde belasting al op de rekening van de dienst staat, is een grote ergernis voor belastingplichtigen, maar wel de regel. Dat schrijft het FD.
Verwarring over de winst
Het arrest gaat over een bedrijf dat op 31 maart 2017 bij de fiscus meldt dat de winst over 2015 78.452 euro was. Dezelfde dag bericht het bedrijf dat de winst op nul euro is uitgekomen. Op basis van de tweede melding stelt de Belastingdienst de voorlopige aanslag vast op nul euro.
Definitieve aanslag + rente
Later volgt de definitieve aanslag. Die bedraagt 15.690 euro, vanwege de winst van 78.452. Daar komt nog eens 1.211 euro belastingrente bij. Bij de rente laat de fiscus buiten beschouwing dat er sinds mei 2016 13.000 euro op zijn rekening staat. Toen voldeed het bedrijf aan zijn voorlopige aanslag voor 2015. De fiscus wijst het bezwaar af, maar bij de rechtbank en het gerechtshof krijgt de belastingbetaler wel gelijk.
Fiscus heeft conform wet gehandeld
In een brief aan de Tweede Kamer houdt Snel vol dat de Belastingdienst conform de wet heeft gehandeld. Snel gaat desondanks niet in cassatie bij de Hoge Raad, omdat belastingadviseur EY stukken heeft opgevraagd bij de fiscus. Daarin staat dat geen rente zal worden berekend over de periode dat het geld al bij de fiscus was.
Foute wetsinterpretatie
Een foute wetsinterpretatie, stelt de staatssecretaris. Hij betwijfelt of de Hoge Raad daar gevoelig voor is, dus laat hij het erbij zitten. Vanaf medio 2017 weet de Belastingdienst wel hoe die de wet moet uitleggen. Wie sindsdien rente moet betalen over geld dat al bij de Belastingdienst is, kan zich niet meer beroepen op hoe de dienst hier in het verleden mee omging.