De Belastingdienst kan camerabeelden van snelwegen niet gebruiken om te controleren of zakelijke rijders hun auto niet teveel privé gebruiken zonder hun privacy ernstig te schaden. Daarom stopt de fiscus met deze praktijk. Dat schrijft De Telegraaf op basis van de halfjaarrapportage die donderdag naar buiten is gebracht.
Camerabeelden gebruiken gaat ‘te ver’
Vorig jaar bepaalde de Hoge Raad dat de Belastingdienst te ver ging door camerabeelden te gebruiken om te bewijzen dat een zakelijke auto te veel privé wordt gebruikt. De fiscus concludeert nu na onderzoek hetzelfde. ‘Het onderzoek heeft uitgewezen dat het niet mogelijk is het toezicht op het privégebruik door middel van camerabeelden zo in te richten dat de inbreuk op de privacy aanzienlijk kan worden beperkt om te voldoen aan de privacyregelgeving’.
Flitscontroles
Een zakelijke rijder mag 500 kilometer per jaar in zijn auto maken zonder bijtelling te hoeven betalen. Bij flitscontroles kunnen alle kentekens van het langsrijdend verkeer worden vastgelegd. De Belastingdienst kan door het combineren van deze foto’s precies weten hoeveel er met een auto wordt gereden, waar en wanneer. Deze data bewaren is echter een te grote inbreuk op de privacy van miljoenen Nederlanders.
Controle-instrumenten
De Belastingdienst zegt nu voor het toezicht op het privégebruik van een zakelijke auto een mix aan controle-instrumenten te gebruiken die onderdeel uitmaken van het reguliere toezicht. Zo wordt het onderwerp bijvoorbeeld meegenomen bij boekenonderzoeken. De camerabeelden worden nog wel gebruikt voor de motorrijtuigbelasting.