Voor zowel de huidige commissie als de nieuwe Europese commissie zijn eerlijke belastingen een belangrijk speerpunt. Jean-Claude Juncker heeft zich er de afgelopen vijf jaar voor ingezet en vanaf 1 november zal Ursula von der Leyen het stokje overnemen. Zo beloofde zij eerder deze maand op te zullen komen voor fiscale rechtvaardigheid.
Voldoen aan de regels
Maar de Commissie lijkt niet over de juiste instrumenten te beschikken. De uitspraak in de staatssteun Starbucks-zaak toont dit aan. Het Europese Gerecht oordeelde dinsdag dat het er geen sprake is van ongeoorloofde Nederlandse staatssteun aan de Amerikaanse koffie-gigant, dat schrijft het NRC.
De Nederlandse belasting-rulings met Starbucks voldoen aan zowel nationale als internationale regels, dat was dan ook al sinds 2015 de verdedigingslijn van Nederland. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën is blij met het oordeel een zei in zijn reactie “deze uitspraak betekent dat de Belastingdienst Starbucks niet beter of anders heeft behandeld dan andere bedrijven”.
Klap in het gezicht
Daarentegen is de verontwaardiging in Brussel groot. Margrethe Vestager, de huidige EU-commissaris (Mededinging) noemt het “een klap in het gezicht” volgens PvdA-Europarlementariër Paul Tang. Die er eerder dit jaar in slaagde om Nederland te laten bestempelen als belastingparadijs door het Europees Parlement.
Vestager oordeelde in juli nog dat Nederland verboden staatssteun had verleend aan het sportkleding merk Nike. Ook vanwege die zaak zal dit oordeel extra tegenvallen voor de EU-commissaris. Tang meent dat het de huidige EU-wetgeving aan kracht ontbreekt. En zal dus de wetgeving moeten worden aangepast om ‘legale’ belastingontwijking tegen te gaan. Nu worden volgens de parlementariër de randen van de wet opgezocht.
Kleine stap
Nederland heeft de zaak dan wel gewonnen maar of beide partijen klaar zijn met procederen is nog maar de vraag. De Europese Commissie met aan het hoofd Vestager mogen zich van de op een na hoogste Europese rechter wel degelijk uitlaten over de Nederlandse belastingafspraak. Dit terwijl Nederland zich beriep op zijn autonomie op dit vlak. Goed nieuws voor Brussel dus.
Deze kleine stap rijmt met de belofte van aanstaand voorzitter Von der Leyen die wil “strijden voor stemming met gekwalificeerde meerderheid” als het om nieuwe Europese belastingwetgeving gaat. Het is afwachten wat daar uiteindelijk van terecht komt, aldus het NRC.