Het aantal faillissementen daalt dit jaar waarschijnlijk met 10 procent naar het laagste niveau van deze eeuw. De daling is wel minder sterk dan voorgaande jaren, dat voorspelt het ING Economisch Bureau.
Structurele uitdagingen
Ondanks de goede economische vooruitzichten, staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan veranderend consumentengedrag, de ontwikkeling van nieuwe technologieën en het ontstaan van nieuwe markten. Hier moeten bedrijven hun verdienmodel op aanpassen.
13% minder faillissementen
In de eerste helft van 2018 zijn 1.829 bedrijven failliet gegaan, dat is 13 procent minder vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De daling van het aantal bedrijven dat bankroet is gegaan, is wel minder groot dan voorgaande jaren. Toen nam het aantal faillissementen gemiddeld met 20 procent af.
Bouw beleeft gouden tijden
De grootste daling van het aantal faillissementen deed zich voor in de bouw en de zakelijke dienstverlening, met respectievelijk 22 procent en 18 procent. Beide sectoren profiteren volgens de bank van de goed draaiende economie. De bouw beleeft gouden tijden door de sterk groeiende woningmarkt en de daaruit voortkomende verbouwingen. In de zakelijke dienstverlening zijn het vooral uitzendbureaus die de vraag naar personeel zien stijgen.
Zorg in zwaar weer
Alleen in de detailhandel en in de zorg zijn de eerste zes maanden van het jaar meer bedrijven op de fles gegaan. Hoewel de zorgsector in 2017 en 2018 herstel laat zien, kampt het nog altijd met de nasleep van de hervormingen en bezuinigingen in voorgaande jaren. In de detailhandel verkeren veel winkeliers structureel in zwaar weer.