Ex-belastingadviseur Botermans en voormalig notaris Planting zijn veroordeeld voor fraude met nep bank, omdat zij tegenover beleggers deden voorkomen alsof een bank uit San Marino winstkansen bood.
Veroordeling
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een werkstraf van 100 uur tegen Pieter Planting en kreeg uiteindelijk een voorwaardelijke taakstraf opgelegd door de rechter van 60 uur. Het OM eiste drie jaar cel tegen Annique Botermans voor zowel deze zaak als het plegen van andere faillissementfraudes. Zij kreeg twee jaar opgelegd van de rechter.
Ministaatje
De nep bank van het tweetal heette Gruppo Bancario del Titano. Zij deden alsof deze bank bestond met een bankvergunning van de centrale bank van het ministaatje San Marino. Het notariskantoor van Planting genaamd ’t Suydevelt in Emmen werd gebruikt als ‘administratieve zetel’ van de nep bank.
Velen zijn hiervoor gevallen. Onder andere de gepensioneerde transportondernemer Frans Beentjes want die wilde beleggen in de bank en in tweedehands levensverzekeringen. 1,5 miljoen euro maakte hij over naar de beweerde bank waarvan volgens de rechtbank minimaal een half miljoen bij Botermans terecht is gekomen, aldus het FD.
De werkelijkheid
Planting is ook veroordeeld voor het vervalsen van een vermogensverklaring. In de verklaring zou hebben gestaan dat de inmiddels overleden medeverdachte Andries Plantinga − en toenmalig zakenpartner van Botermans − 25 miljoen euro zou bezitten. Hij zou daarmee borg staan voor de bank die niet bestond, maar in werkelijkheid had hij maar 106,45 euro op zijn rekening staan.
Ook Botermans is eerder veroordeeld voor onder andere fraude en valsheid in geschrifte bij het bankroet van vastgoedonderneming Atrecht Investment waar 27 miljoen euro verdween. Hiervoor is zij eerder in België veroordeeld tot vijf jaar cel.
Geen empathie
Botermans lijkt geen verantwoording te nemen voor de gevolgen van haar handelen die invloed hebben op anderen. De rechtbank zegt: ‘Zij heeft geen blijk gegeven van enig inzicht in de laakbaarheid van haar handelen en geen reflectie of empathie getoond. Integendeel, zij legt alle verantwoordelijkheid buiten haarzelf en blijft daarin volharden’, aldus het FD.