De Europese Commissie gaat in beroep bij het Europees Hof van Justitie in de belastingzaak tegen Apple. Dat heeft EU-mededingingscommissaris Margrethe Vestager bekendgemaakt. De Commissie gaat in tegen het arrest van het Europees Gerecht dat Apple geen verboden staatssteun heeft ontvangen van Ierland.
Prioriteit
Een eerlijke verdeling van belasting blijft een belangrijke prioriteit voor de Commissie. Al in 2016 droeg Eurocommissaris Margrethe Vestager Ierland op om Apple een navordering op te leggen van €13 miljard. Waarop de Ierse regering en Apple in beroep gingen en gelijk kregen bij het Europees Gerecht.
De Europese Commissie zou er niet in zijn geslaagd te bewijzen dat de Ierse regels voor winstbelasting strijdig waren met de Europese regels tegen staatssteun. De Apple-zaak lag aan de basis van de inspanningen van de Commissie om iets te doen aan lidstaten die ogenschijnlijk de gelegenheid bieden aan multinationals om belasting te ontwijken.
Rechtsfoutjes
Afgelopen vrijdag was de deadline om in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Gerecht. Volgens Verstager heeft het gerecht ‘een aantal rechtsfoutjes gemaakt’. ‘Het arrest van het Gerecht werpt belangrijke juridische kwesties op die voor de Commissie van belang zijn bij de toepassing van staatssteunregels op zaken inzake fiscale planning’, aldus Vestager.
Het beroep is een tegenvaller voor de techgigant. De hele kwestie zou hierdoor nog wel eens twee jaar in beslag kunnen nemen. Volgens Apple is door de uitspraak van het Gerecht de opgelegde navordering van de Commissie ‘categorisch nietig’ verklaard. Volgens het bedrijf zijn de feiten sindsdien niet meer veranderd.
Veertigtal andere zaken
Andere multinationals volgen de zaak met grote belangstelling. Verstager ging eerder de strijd aan met koffieketen Starbucks, die verboden staatssteun zou hebben ontvangen van Nederland. Ze trok ook in die zaak aan het kortste eind. In een vergelijkbare zaak rond Fiat Chrysler en Luxemburg kreeg ze wel gelijk.
De Commissie doet nog onderzoek in een veertigtal andere zaken over vermeende staatssteun. Waaronder twee onderzoeken naar Ikea en Nike die door Nederland zouden zijn bevoordeeld. Andere multinationals in het vizier zijn Anheuser-Busch InBev SA, Basf en British American Tobacco, aldus het FD.