Ook sportmerk Nike ontkomt niet aan een fiscaal onderzoek van Brussel. Twee aan Nike verbonden ondernemingen zouden afspraken hebben gemaakt met de Nederlandse Belastingdienst om zo belastingregels te omzeilen. Dat schrijft het NRC.
Oneerlijk concurrentievoordeel
De Europese Commissie gaat onderzoeken of Niks in Nederland oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten heeft gehad. Aanleiding van het onderzoek zijn de afspraken tussen Nike en de fiscus. Deze waren volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging) in strijd met staatssteunregels.
5 rulings
Het onderzoek richt zich op Nike European Operations Netherlands BV en Converse Netherlands BV. De bedrijven sloten tussen 2006 en 2015 vijf rulings met de Belastingdienst, waarvan er twee nog steeds van kracht zijn.
Licentievergoeding
Nederland speelt een belangrijke rol in het verkopen van Nike en Converse in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De schoenenreuzen hebben dochterbedrijven in die landen en die dochterbedrijven betalen het Nederlandse filiaal een licentievergoeding voor het gebruik van het merk. Deze constructie is gebruikelijk en wordt door meer multinationals gebruikt.
Geld doorsluizen
De Europese Commissie valt echter over de vervolgstap in dit traject. Zodra de licentievergoeding in Nederland binnen is, wordt namelijk een fors deel onbelast doorgesluisd naar een brievenbusbedrijf in het buitenland. Met die doorbetalingen drukken Nike en Converse hun winst én daarmee hun belastingrekening in Nederland.
Illegale staatssteun
De Commissie vermoedt dat Nike en Converse te hoge bedragen doorboekten naar de brievenbusmaatschappijen die niet belastingplichtig zijn. De Nederlandse fiscus keurde deze te hoge royalty’s goed en daarom is er mogelijk sprake van illegale staatssteun. Concurrenten zijn immers niet in staat hetzelfde te doen.