Nederland sluit zich als 21e land aan bij het Europees Openbaar Ministerie (EOM) dat een sleutelrol zal spelen in de bestrijding van misdrijven tegen de EU-begroting zoals fraude, corruptie, witwaspraktijken en ernstige grensoverschrijdende btw-fraude van meer dan 10 miljoen euro. Het EOM wordt eind 2020 in alle deelnemende lidstaten operationeel. Dat maakt de Europese Commissie bekend.
Grensoverschrijdende fraude
Jaarlijks lopen de lidstaten in heel Europa minstens 50 miljard euro aan btw-inkomsten mis als gevolg van grensoverschrijdende fraude. Daarom heeft de Commissie in 2013 voorgesteld om een Europees Openbaar Ministerie op te richten. In juni 2017 hebben twintig lidstaten een volgende stap gezet via het mechanisme voor nauwere samenwerking. Het EOM moet ervoor zorgen dat misdrijven die de EU-begroting schaden, zoals fraude, corruptie, witwaspraktijken en grensoverschrijdende btw-fraude, in de hele EU doeltreffender en sneller worden bestreden.
Deelnemende lidstaten
Lidstaten die nog niet deelnemen aan het Europees Openbaar Ministerie, kunnen dat na de vaststelling van de verordening op ieder moment doen. De landen die naast Nederland al deelnemen aan het EOM zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Slovenië en Tsjechië.