De uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een Duitse pensioenfondsen zaak zou een flinke tegenvaller voor de Nederlandse schatkist kunnen betekenen. Mogelijk krijgen pensioenfondsen miljoenen aan betaalde dividendbelasting terug in de Europese Unie. Het is niet de eerste keer dat het Europees Hof van Justitie zich uitspreekt tegen de heffing.
Strijdig met vrij verkeer van kapitaal
Toen vorig jaar de discussie rondom de afschaffing van de dividendbelasting oplaaide waarschuwde premier Mark Rutte al over de houdbaarheid van de heffing. De zaak waar het Hof zich nu over heeft uitgesproken gaat over of de Duitse fiscus het College Pension Plan of British Columbia anders dan Duitse pensioenfondsen heeft behandeld. De fondsen uit eigen land betalen geen of nauwelijks dividendbelasting in eigen land. Maar het fonds uit Canada kreeg daarentegen een bronbelasting van 15% over winstuitkeringen uit Duitsland opgelegd.
Samengevat oordeelt het Hof in zijn woensdag gepubliceerde arrest dat de gronden waarop de Duitse belastingdienst in dit geval onderscheid maakt, strijdig zijn met het vrije verkeer van kapitaal zoals dat is vastgelegd in het Europees recht. En ook de uitzonderingen die mogelijk zouden kunnen zijn, zijn niet van toepassing op het Canadese pensioenfonds, dat schrijft het FD.
11.000 verzoeken
Volgens Robert van der Jagt, partner bij belastingadvieskantoor Meijburg & Co, is de uitspraak een opsteker voor beleggers. Met de Europese pensioenfondsen voorop. De Europese rechter oordeelt dat een pensioenfonds uit een derde land niet anders mag worden behandeld dan pensioenfondsen uit eigen land dan geldt dat des te meer voor fondsen uit andere EU-landen, aldus Van der Jagt.
Hij weet dat de Nederlandse fondsen in conflict zijn met de Duitse belastingdienst over de teruggave van ingehouden dividendbelasting. Zo zijn er ook buitenlandse fondsen die bij de Nederlandse fiscus aankloppen om de belasting terug te krijgen. Buitenlandse beleggingsfondsen hebben in totaal ruim 11.000 verzoeken ingediend voor teruggave van de heffing. Dat komt neer op een slordige €1,7 miljard. Voor 2019 is de opbrengst voor op €1,9 miljard begroot.
Uithollen
Van der Jagt vertegenwoordigt veel van deze buitenlandse beleggingsfondsen. Ook voor verzekeraars die ‘unit-linked’ verzekeringen aanbieden is de kans dat zij de belasting terugkrijgen toegenomen. Dat zijn verzekeringen waarbij de dividendontvangsten ten gunste komen van de polishouders.
Rutte benadrukte tijdens de discussie de 11.000 verzoeken om teruggave al. Om aan te geven dat Europese regelgeving de opbrengst van de dividendbelasting uitholt. En daar komen nu de pensioenfondsen bij.
In een reactie geeft het ministerie van Financiën aan het arrest van het Hof nog te bestuderen. Over de gevolgen voor Nederland kunnen ze nog niets zeggen. Volgens Financiën hebben buitenlandse pensioenfondsen die vergelijkbaar zijn met Nederlandse fondsen recht op teruggave van dividendbelasting, aldus het FD.