De Europese Commissie wil het vetorecht afzwakken dat EU-landen hebben bij belastingvoorstellen. Volgens Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken, Belasting) misbruiken lidstaten hun veto voor nationale belangen. Daardoor wordt volgens hem belastingontwijking door multinationals niet aangepakt en dit heeft negatieve effecten voor de interne markt. Nederland en veel andere EU-landen voelen niets voor de inperking van het veto. Dat schrijft de Volkskrant.
Unanimiteitsregel belastingzaken ‘achterhaald’
Moscovici vindt de unanimiteitsregel bij belastingzaken politiek achterhaald, wettelijk problematisch en economisch contraproductief. De Commissie wijst op de Panama Papers en Luxleaks, waarmee internationaal samenwerkende journalisten blootlegden hoe grote bedrijven belasting ontwijken door de mazen in de nationale belastingwetten. Ook lopen EU-landen jaarlijks zeker 50 miljard euro aan btw mis, omdat 28 btw-regimes fraude vergemakkelijkt. Ook zijn de administratieve lasten voor Europees opererende bedrijven groot, omdat zij met 28 verschillende belastingdiensten geconfronteerd worden.
Vetorecht stapsgewijs afschaffen
De Commissie stelt voor om delen van het vetorecht stapsgewijs af te schaffen. Rond 2020 zouden Europese wetten tegen belastingfraude en belastingontwijking met gewone meerderheid aangenomen moeten worden. Hetzelfde geldt voor milieuheffingen en wetten die de regeldruk voor bedrijven verminderen. Vanaf 2025 moeten ook EU-regels voor de winstbelasting voor bedrijven, de digitaks voor internetreuzen en btw en accijnzen niet langer door het veto van één lidstaat tegengehouden kunnen worden.
Weerstand lidstaten
Om het vetorecht af te zwakken heeft de Commissie de toestemming nodig van alle regeringsleiders, het Europees Parlement en de nationale parlementen. EU-ambtenaren en Brusselse diplomaten zien dat niet gebeuren. Ook Nederland is geen voorstander en meent dat de huidige veto’s goede wetgeving niet in de weg staan. Landen als Frankrijk juichen het afzwakken van het vetorecht wel toe.