Bij de start van de NOW-regeling als onderdeel van het corona-steunpakket werden al zorgen geuit over mogelijk misbruik van de regelingen. Na de eerste ronde maken accountants zich nog steeds zorgen. Bij de Financial Intelligence Unit kwamen al eerder meldingen binnen over de Tozo regeling voor zzp’ers en de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TOGS).
Topje van de ijsberg
De NOW-regeling heeft tot nu toe het grootste kostenplaatje. Bedrijven krijgen met de regeling een subsidie om hun personeel door te betalen bij omzetverlies vanwege het coronavirus. Er is in totaal voor 8,7 miljard euro subsidie aangevraagd waarvan 4,5 miljard is uitgekeerd. Er zijn nog maar weinig meldingen binnengekomen van fraude. Dat terwijl accountants zich wel zorgen maken dat ondernemers kunnen schuiven met facturen en kunnen sjoemelen met hun omzet, dat schrijft NOS.
Het UWV noemt tegenover de NOS een getal van 21 op een totaal van 144.000 aanmeldingen. Daarbij gaat het om werkgevers die facturen uitstellen zodat ze op papier minder omzet hebben. De meldingen worden nog onderzocht en komen veelal binnen van werknemers van het bedrijf of van klanten. Antoinette Dijkhuizen, oprichter van accountantskantoor 4you en bestuurslid van accountantsorganisatie NBA, zegt dat de 21 meldingen het topje van de ijsberg zijn. “Ondernemers zoeken altijd de grenzen op, of het nou gaat over belastingen of over deze regeling.”, aldus Dijkhuizen.
Pieter Vos, directeur van accountantskantoor Kop of Munt, zegt al telefoontjes te krijgen van bedrijven met de vraag of ze facturen later kunnen versturen zodat ze in aanmerking komen voor de subsidie. “Een ondernemer zou bijna gek zijn om dat niet te vragen, om niet de randen van de regeling op te zoeken.”, stelt hij.
Nog te vroeg
Voor accountantskantoor PwC is het nog te vroeg om conclusies te trekken. “Je mag van ons verwachten dat we daar heel kritisch op zijn, en daar werkzaamheden op gaan verrichten”, zegt Agnes Koops-Aukes van PwC. “Maar door de opzet van de regeling is het voor ons als accountants wel erg lastig om alle fouten en risico’s op fraude weg te halen.”
De regeling is relatief gemakkelijk aan te vragen omdat de overheid zo snel mogelijk het geld bij de bedrijven wilde krijgen. De controle vindt pas achteraf plaats. In oktober, na afloop van de tweede ronde steun, komt de definitieve afrekening, zegt het UWV.Minister Koolmees van Sociale Zaken deed in maart al een oproep aan ondernemers om geen misbruik van de regeling te maken, aldus NOS.