De Europese Bankautoriteit (EBA) vreest dat antiwitwas- en terrorismeregels contraproductief zijn. Uit angst voor hoge boetes weigeren veel Europese banken klanten. De EBA heeft daarom een onderzoek ingesteld naar de uitsluiting van klanten, schrijft het Financieel Dagblad.
Regels gecompliceerd en veelomvattend
Volgens de EBA is de huidige regelgeving tegen witwassen en terrorismefinanciering te gecompliceerd en te veelomvattend. De boetes zijn bovendien torenhoog. Banken willen of kunnen daarom bepaalde groepen klanten niet bedienen. Volgens de EBA komt het ook voor dat banken klanten weigeren uit angst voor concurrentie.
“Nieuwkomers in de financiële sector, zoals elektronische geldinstellingen en betaalbedrijven, worden door de banken geweerd uit vrees daarmee de concurrentie in het zadel te helpen,” zegt beleidsexpert Amandine Scherrer van de EBA. Honderd banken en bedrijven hebben zich inmiddels bij de Europese toezichthouder gemeld voor het onderzoek. De consultatie loopt tot 11 september.
Niet alle regels zijn functioneel
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is blij met het onderzoek door de EBA. Hoofd Veiligheidszaken Yvonne Willemsen denkt dat de regels in Nederland over het algemeen goed worden nageleefd, maar zegt dat niet regels functioneel zijn. “Het moet niet zo zijn dat de witwascontrole negatieve consequenties heeft voor de bedrijfsvoering van normale ondernemers,” zegt ze in het FD.
Topje van de ijsberg
Volgens advocaten is het beleid tegen witwassen en terrorismefinanciering doorgeslagen. Het FD sprak verschillende advocaten, die naar eigen zeggen plat worden gebeld door gedupeerde bedrijven. Het aantal rechtszaken is maar het topje van de ijsberg. De meeste zaken worden geschikt om kosten te vermijden en de zaak uit de openbaarheid te houden, aldus de krant.
Volgens de advocaten wordt er door de banken te snel gekozen voor een witwasonderzoek. Volgens de NVB voeren banken gewoon de wet uit, maar kunnen banken, toezichthouders en de opsporingsdienst wel beter selecteren. Wanneer alles als hoog risico wordt gezien, dan is niets meer een hoog risico, zegt Willemsen in de krant.