De Nederlandsche Bank wil dat huizenbezitters net zo veel belasting betalen over hun eigen huis als over hun spaargeld. Dat moet ervoor zorgen dat er in de toekomst geen belastingverschillen meer bestaan tussen huurders en kopers. En dit zou de huidige scheve verhoudingen moeten verhelpen.
Geleidelijk gelijktrekken
In 2012 was het voor starter relatief goedkoper om een huis te huren in plaats van over te gaan tot koop. De hoge kosten zorgen er nu voor dat huishoudens tussen wal en schip raken wanneer ze te veel verdienen om sociaal te huren en te weinig middelen hebben om een huis te kopen. Tegenwoordig ben je met huren in de vrije sector duurder uit dan kopen, aldus de toezichthouder.
Volgens DNB zou het geleidelijk wegnemen van deze verschillen kunnen door dan ook stapsgewijs het eigenwoningforfait te verhogen. Of de woning en hypotheekschuld in geleidelijke stappen te verplaatsen naar box 3. Op die manier hebben kopers die vermogen opbouwen in de eigen woning niet langer een belastingvoordeel ten opzichte van huurders die op een andere wijze sparen, schrijft Trouw.
Woningaanbod, hypotheekrente en belastingvoordelen
De extra belastingopbrengsten maken andere belastingverlagingen mogelijk. De huidige situatie belemmert een gezonde huurmarkt waarin mensen makkelijk kunnen verhuizen en minder schuld opbouwen stelt DNB. Voor de relatief hoge huren zijn verschillende oorzaken. Het beperkte woningaanbod en lage hypotheekrente spelen een belangrijke rol.
Maar daarnaast zijn er belastingvoordelen die het kopen van een huis stimuleren. De toezichthouder is al langere tijd voor het afbouwen van die voordelen omdat ze bijdragen aan de hoge hypotheekschulden van de Nederlanders.
Maximumhuurprijs
Maandlasten van kopers zijn deels aflossing. Huurders die maandelijks hetzelfde bedrag sparen als het bedrag dat kopers aflossen, ervaren als extra nadeel dat zij hierover nu nog meer belasting moeten betalen. De Woonbond wil dan ook dat er maximumprijzen komen voor de duurdere woningen. Aan de hand van een puntensysteem zoals de sociale huur heeft.
Nu is er geen maximum voor een woning die boven de 752 kan worden aangeboden. Appartementjes die net boven die grens zitten, kunnen dus ook voor 1000 euro in de maand of meer in de verhuur, terwijl dat helemaal niet in lijn is met de kwaliteit van de woning, aldus Trouw.