De president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, kreeg vorige week een flinke bak kritiek over zich heen. Dit gebeurde nadat DNB met het voorstel kwam om de eigen woning als vermogen te belasten. Volgens Knot zijn de effecten op de koopkracht ‘verrassend klein’. Het voorstel moet helpen de woningmarkt beter te laten functioneren. De eigen woning zou als vermogen in box 3 moeten worden belast en daarbij moeten de fiscale voordelen voor eigenwoningbezitter verder worden afgebouwd, aldus DNB.
Geen hypotheekrenteaftrek
De extra belastinginkomsten die daaruit volgen moeten dan via de inkomstenbelasting terugvloeien naar de burger. Dat laatste is essentieel dei Knot, ‘Anders is niemand in staat die hogere lasten op te brengen’. Volgens een vrijdag gepubliceerd onderzoeksrapport waarin de effecten op de koopkracht werden doorgerekend, gaat het in de meeste gevallen om minimale verschillen. ‘Kleinere verschillen dan op een reguliere Prinsjesdag’.
Vooral oudere eigenaren met een grotendeels afbetaalde hypotheek vrezen voor een forse rekening van de belastingdienst. Knot stelt echter dat zij er juist goed uitspringen. De groep heeft doorgaans geen hypotheekrenteaftrek meer of loopt tegen het einde van de termijn van dertig jaar. ‘Maar ze profiteren wel van lagere inkomstenbelasting.’ Mensen met enkel een aow maar wel een huis met veel overwaarde is een regeling te bedenken zei Knot.
Rentedaling
Knot spreekt liever over een oververhitting van de woningmarkt dan van een bubbel. Hoe dan ook is deze situatie gewoon niet gezond volgens de president van de centrale bank. Ook hij ziet veel starters en jonge gezinnen er niet meer tussenkomen. De oplossing ligt niet enkel bij het bouwen, daarbij duurt het lang. Er moet een rem op de vraag komen., schrijft het FD.
Het DNB-voorstel zou de grote stijging van de huizenmarktprijzen remmen. In de suggestie dat de centrale banken een rol hebben omdat ze over de rente gaan, gaat Knot niet mee. De rente daalt al veertig jaar. Centrale banken zijn pas de laatste jaren op kapitaalmarkt betrokken op de kapitaalmarkt met opkoopprogramma’s. ‘Hooguit dat laatste kleine beetje rentedaling kun je aan de centrale banken toeschrijven.’