Democratische presidentskandidaten zetten het vraagstuk van inkomensherverdeling hoog op de agenda. Het Witte Huis en de Republikeinse partij verzetten zich echter tegen meer belastingen voor rijke Amerikanen. Dat schrijft het FD.
Vermogensbelasting
Steeds meer Democraten maken hun kandidatuur voor het presidentschap en daarmee ook hun speerpunten bekend. Zo ijvert Elizabeth Warren voor een extra vermogensbelasting van 2 procent voor mensen met meer dan 50 miljoen dollar op hun rekening. Wie meer dan een miljard heeft, betaalt over het deel boven de grens 3 procent extra.
Belasting levert 2.750 miljard op
De opbrengst van die belasting moet dienen om de groeiende inkomensgelijkheid tegen te gaan en overheidsprogramma’s te financieren. Volgens economen zou een dergelijke belasting in tien jaar tijd 2.750 miljard dollar opbrengen, maar veel fiscale experts vinden dat overdreven. Zo kunnen rijke Amerikanen dure kunstwerken of verzamelingen kopen, en op die manier de bijkomende belastingheffing ontwijken.
Belastingtarief 70 procent
Alexandria Ocasio-Cortez maakt het nog wat bonter. De Democraat is te jong om zich kandidaat te stellen, maar heeft al wel voorgesteld om een belastingtarief in te voeren van 70 procent voor de hoogste inkomensschijf. De opbrengst zou kunnen dienen om een green deal te financieren, betoogde het parlementslid.
Ongelijkheid door verlagingen belastingschaal
De belangrijkste reden voor de toenemende ongelijkheid komt ook door de forse verlagingen van het tarief van de hoogste belastingschaal. In de jaren 50 lag het hoogste tarief nog op 90 procent voor inkomens vanaf 400.000 dollar. Pas in 1981 zakte het onder 70 procent. Momenteel bedraagt het hoogste tarief 37 procent voor inkomens vanaf 500.000 dollar.
Beleid Trump
De afgelopen jaren bleef het herverdelingsdebat in Washington beperkt. Onder het presidentschap van Trump is de inkomensongelijkheid zelfs verder toegenomen. De Republikein beloofde de kiezer tijdens de campagne een belastingverhoging op de hoogste inkomens, maar voerde eenmaal aan de macht een belastingverlaging voor de rijken door.