Het Europees Hof van Justitie geeft de Deense fiscus gelijk haar bedenkingen over een fiscale ontwijkingsroute van Nederland via Denemarken naar Cyprus. Het bedrijf NetApp B.V., een Nederlandse dochter van het gelijknamige Amerikaanse databedrijf kreeg in eerste instantie gelijk bij de Deense rechter. In hogerberoep oordeelde het Europees Hof dat de Deense fiscus het bij het rechte eind heeft en NetApp moet betalen, dat schrijft het FD.
Route
In de transactie waar het om ging betaalde NetApp B.V. €76 mln dividend aan het dochterbedrijf van de Amerikanen in Denemarken, waar de Nederlandse bv op dat moment onder viel. Dit geld verdween via een tussenholding in Cyprus naar Bermuda. Belastingvrij, dacht NetApp. Een bedrijf in Nederland hoeft geen dividendbelasting in te houden als het winst uitkeert aan een Deense eigenaar. Volgens Europese regels hoeft een Deens bedrijf dat evenmin te doen als het dividend uitkeert aan een Cypriotische grootaandeelhouder, meende althans NetApp. Cyprus ten slotte kent geen bronbelasting, zodat geldstromen onbelast de Europese Unie uit kunnen.
Maar de Deense fiscus vond dat NetApp Denemarken bronbelasting moest betalen over het dividend dat naar Cyprus was gegaan. Reden voor de belastingaanslag: NetApp heeft in Nicosia slechts een lege holding oftewel brievenbus zitten, die geenszins de uiteindelijk begunstigde is van de dividendbetalingen vanuit Denemarken.
Impact
De NetApp-zaak zou wel eens een grote impact kunnen hebben op alle bedrijven die via tussenschakels dividenden, rente en royalty’s de EU uit sluizen.’Er zijn veel ondernemingsstructuren met lege vennootschappen’, zegt hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars van de Erasmus Universiteit. Hij verwacht dat verschillende Europese belastingdiensten dit en een ander dergelijk arrest zullen aangrijpen om aanslagen op te leggen aan bedrijven met vergelijkbare constructies met tussenvennootschappen.
NetApp zegt in een reactie dat zijn structuur zo is ingericht dat het in alle landen waar het werknemers of bezittingen heeft, voldoet aan de belastingenwetten, aldus het FD.