Een groep van de gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire is niet tevreden met de ontvangen schadevergoeding. De vergoeding doet geen recht aan de werkelijk geleden schade. Via hun advocaat roepen de ouders de fiscus op een beter voorstel te doen. Wanneer de Belastingdienst niet met een beter voorstel komt stappen de ouders naar de rechter om een hogere schadevergoeding af te dwingen.
25 procent
Het gaat om vijftig ouders uit de zogenaamde CAF11-zaak, over het gastouderbureau uit Eindhoven. Volgens de groep wordt er nauwelijks rekening gehouden met hun situatie. In sommige gevallen gaat het om verlies van baan, woning of inkomen. Die ouders krijgen een vast percentage, namelijk 25 procent van het onterecht teruggevorderde bedrag aan toeslagen als compensatie.
De ouders vinden dit niet alleen te laag maar willen dat de fiscus de daadwerkelijke schade vergoedt. Ook het vaste bedrag dat de Belastingdienst vergoedt voor immateriële schade vinden ze onvoldoende, dat schrijft Trouw.
Precieze aantal ouders onbekend
Uit onderzoek van de commissie Donner bleek dat er waarschijnlijk nog duizenden andere ouders onterecht als fraudeur zijn behandeld door de Belastingdienst. Diezelfde commissie gaf advies over de schadevergoeding naar de ouders toe. Rondom kerst kregen vrijwel alle ouders rond het gastouderbureau een eerste bedrag overgemaakt.
Opvallend genoeg is nog steeds niet bekend hoeveel ouders er in totaal betrokken zijn in de uit de hand gelopen fraudezaak in Eindhoven. In 2015 was het aantal volgens de fiscus 317, maar inmiddels heeft een woordvoerder van minister Hoekstra het over maximaal 309 ouders. Afgetreden staatssecretaris Snel hield vol dat het om 302 ouders zou gaan. Een verklaring voor het verschil blijft vooralsnog uit.