Nederlanders met een vermogen boven een miljoen euro moeten meer belasting gaan betalen, terwijl de belasting voor kleine spaarders juist omlaag kan. Dat vindt D66-fractieleider Rob Jetten. “De rijkste 10 procent van Nederland bezit tweederde van het vermogen. De ene groep blijft achter, de andere vermeerdert welvaart en geeft die door.” Met onder andere deze miljonairstaks wil de nieuwe fractievoorzitter de ongelijkheid tussen Nederlanders bestrijden.
Belasting vermogen
Sinds vrijdag kunnen Nederlanders hun belastingaangifte over 2018 invullen. Over het rendement van vermogen betaalt iedereen 30 procent belasting. Hoe hoog deze vermogensrendementsheffing is, ligt aan je vermogen.
Fictief rendement
De vermogensrendementsheffing is gebaseerd op fictief rendement. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat er meer rendement op vermogen wordt behaald naarmate er meer vermogen in het spel is. Ook wordt er bij hoger vermogen vanuit gegaan dat er meer in beleggingen zit, dan er gespaard wordt. Bij iedere volgende schijf wordt daarom een hoger percentage fictief rendement berekend.
Belasting reëel rendement
Er wordt al een langere tijd gevraagd om een belasting op basis van het reële rendement. De Bond van Belastingbetalers heeft hier ook een procedure voor aangespannen dat uiteindelijk is aangemerkt als ‘massaal bezwaar’. De heffing op basis van werkelijk rendement lijkt echter voorlopig niet van de grond te komen.
Ook VS wil miljonairstaks
Nederland is niet het enige land dat naar hogere belasting voor de rijken wil. Ook in Amerika is de discussie losgebarsten. Zo wil democraat Elizabeth Warren een extra vermogensbelasting van 2 procent voor mensen met meer dan 50 miljoen dollar op hun rekening. Wie meer dan een miljard heeft, moet volgens haar over het deel boven de grens 3 procent extra betalen.