Cryptobedrijven en De Nederlandsche bank staan lijnrecht tegenover elkaar. De ondernemers vinden dat de toezichthouder onhaalbare eisen stelt. DNB spreekt van een ‘verduidelijking van beleid.’ Sinds mei zijn de cryptobedrijven verplicht zich te registreren bij DNB. De sector moet voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.
Aanvullende eisen
Het is een wens van het ministerie van Financiën. Bedrijven uit de nog jonge sector moeten zich voor 21 november registreren in het boek van DNB. Zo niet dan moet de bedrijfsvoering worden gestaakt. Het register kent welgeteld één naam. Het bedrijf Amdax, een belegger in cryptomunten, dat schrijft het FD.
Alle transacties met digitale munten moeten uitvoering worden gecontroleerd op criminele en frauduleuze uitwassen. Een tiental bedrijven staakte direct de onderneming. Voor hen was toezicht te duur en te gecompliceerd. Zo’n 38 bedrijven gingen wel het registratieproces in. Eind september kreeg die groep ineens aanvullende eisen opgelegd.
Klanten screenen
Het ging om eisen die niet zouden gelden voor banken, verzekeraars of wisselkantoren. Rechtsongelijkheid stellen de crypto-ondernemers. ‘Waarom mag een bankklant zonder extra onderzoek wel geld overmaken naar, zeg Canada, maar mag een crypto-ondernemer dat niet?’ ‘Als ik op het Rokin €2000 in wil wisselen voor andere valuta, dan wordt er niet eens om legitimatie gevraagd’, zegt een van de 25 opstellers van een klachtenbrief die naar de toezichthouder is gestuurd.
Volgens de toezichthouder lezen de ondernemers in digitale munten de in september verstuurde brief verkeerd. Het zou niet meer zijn dan een verduidelijking van het beleid. DNB merkte namelijk dat veel partijen niet goed in staat bleken te voldoen aan de verplichting om klanten te screenen of die mogelijk op sanctielijsten voorkomen. Vandaar de extra toelichting.
Reactie
De ondernemers spreken van een ongelijk speelveld. Onbegrijpelijk dat er niet wordt gekozen voor registreren en vervolgens hard handhaven. Nu wordt de sector beknot voordat de regels geïmplementeerd zijn. Veel van de ondertekenaars van de brief uiten dan ook grote zorgen over hun voortbestaan en hebben zich laten bijstaan door fintech-advocaten.
‘Het is niet zo dat wij een specifieke maatregel ter naleving van deze verplichting voorschrijven’, schrijft DNB in een reactie op de cryptobedrijven. Wie ontevreden is met de reactie van de toezichthouder kan langskomen, laat DNB weten. Volgende week is er tijd vrijgemaakt om met de sector te praten, aldus het FD.