Er komt voorlopig geen versobering van de noodsteun aan bedrijven vanwege de coronapandemie. Het kabinet wilde in eerste instantie de steun vanaf 1 januari afbouwen maar ziet daar nu toch vanaf. Mede door de gevolgen van de nieuwe gedeeltelijke lockdown. Vermindering van de hulp ‘ligt niet voor de hand’, zei minister van Economische Zaken Eric Wiebes dinsdag.
Roep om verlenging
Minister van Financiën Wopke Hoekstra voegde daar aan toe dat flink afbouwen van de steun nu ook niet logisch is. Het huidige noodpakket werd eind augustus door het kabinet gepresenteerd. De steun zou daarbij in drie fase verminderen. Bedrijven moeten zich aanpassen aan de nieuwe situatie was het idee, schrijft Trouw.
Maar de tweede golf was er toen nog niet. En dus ook geen sluiting van de horeca bijvoorbeeld. Of er de komende weken of zelfs maanden echte versoepelingen komen van de maatregelen is nog maar de vraag. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt langzaam. Mede hierdoor ontstond de roep om de steunmaatregelen te verlengen.
Het vaccin
Hoe de verlenging er precies uit komt te zien is nog niet bekend. Volgende week zal duidelijk worden of het volledige pakket intact zal blijven. Volgende week dinsdag zullen Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer een persconferentie geven over eventuele versoepeling of verzwaring van de maatregelen. Het kabinet zal de hulp voor het bedrijfsleven hieraan koppelen.
Minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees praat vandaag met werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbonden. De FNV wil dat het kabinet met het vaccin in aantocht, bedrijven door de tweede golf heen trekt. Als het vaccin er eenmaal is kan de economie snel herstellen.
Crisisinkomen
Tot augustus kregen bedrijven met een omzetverlies van minimaal 20% een deel van de loonkosten vergoed. Die kon oplopen tot 90 procent. Vanaf oktober is een maximale vergoeding van 80 procent gaan gelden. Bedrijven moeten daarnaast ook investeren in omscholing van werknemers.
Aanvankelijk zouden bedrijven met een omzetdaling van minimaal 30 procent in aanmerking komen voor hulp van maximaal 70 procent van de loonkosten. Han Busker, voorzitter van de FNV, wil dat deze versobering van tafel gaat en dat de steun voor zzp’ers overeind blijft. Het liefst zelfs uitgebreid. Plus een zogenaamd crisisinkomen voor ontslagen werknemers die onvoldoende WW-rechten hebben opgebouwd.
Perspectief
VNO-NCW heeft extra geld voor bedrijven om vaste lasten te betalen op de verlanglijst staan. Het Centraal Planbureau kwam vorige week nog tot de conclusie dat de economische terugval van het afgelopen half jaar meeviel. Dit komt waarschijnlijk vooral vanwege de overheidssteun stelde de economisch adviseur van het kabinet.
Het opvallend lage aantal faillissementen is een aanwijzing dat de economische dynamiek op dit moment wordt verstoord”, schrijft het CPB. Bij langdurige hulp bestaat het risico dat er na stopzetting van de steun alsnog grote problemen ontstaan. Busker gelooft er niks van: “Bijna alle bedrijven weten wat hun perspectief is.”, aldus Trouw.