Sinds maart wordt er door de overheid coronasteun verleend, inmiddels bijna € 40 mrd. Volgens onderzoek komt de steun verrassend goed terecht.
Blind
Economen van de Rabobank en Universiteit Utrecht trekken na onderzoek de conclusie dat de coronasteun goed terecht komt. Ondanks het ‘brede en nogal blinde’ bieden van steun zeggen de onderzoekers dat het geld bij goed gerunde en levensvatbare bedrijven terecht komt. Critici op het brede steunpakket zeiden eerder dat veel van het geld weggegooid is. Het zou door de brede beschikbaarheid bij ongezonde bedrijven belanden die de economie juist belemmeren. Eerder onderzoek in Denemarken kon net als het onderzoek in Nederland door de Rabobank en Universiteit Utrecht niks terugvinden van deze standpunten van critici, zo schrijft het FD.
Levensvatbaar
De onderzoekers hebben 1151 klanten van de Rabobank ondervraagd. Hieruit blijkt dat de bedrijven die gebruikt hebben gemaakt van coronasteun, zoals de NOW, TVL en TOZO, dit geld echt nodig hebben. Ondanks de lagere omzetverwachting en onzekerheid, wijzen de gerapporteerde managementpraktijken erop dat het gaat om goede bedrijven die op langere termijn, na de crisis, levensvatbaar zijn. De resultaten zouden laten zien dat het belastinggeld weinig verspild wordt aan ‘zombiebedrijven’ en vooral bij bedrijven terecht komt die het goed kunnen gebruiken en ook een goed uitzicht op herstel hebben.
Assessment
Het is de onderzoekers niet bekend of de overheid expliciet of systematisch steun heeft verleend aan beter gerunde bedrijven. Als dit toeval is, dan pleiten zij voor gericht beleid om te garanderen dat dit in de toekomst ook zo blijft. Een assessment zou bijvoorbeeld onderdeel kunnen zijn van de aanvraag voor steun. Ook zou de overheid sneller steun kunnen terugvorderen bij bedrijven die het uiteindelijk toch niet nodig hebben.