De CO₂-heffing voor de industrie wordt voorlopig uitgesteld. Dat schrijft het Financieel Dagblad op basis van bronnen in Den Haag. Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is de regering echter nog steeds van plan om de CO₂-heffing in 2021 in te voeren.
Extra belasting niet opportuun tijdens coronacrisis
Het wetsvoorstel voor de CO₂-belasting zou afgelopen woensdag worden gepubliceerd, maar dat was niet het geval. “We hebben geconcludeerd dat kabinet en bedrijfsleven nu andere prioriteiten hebben,” zegt een bron in het FD. Het zou op dit moment niet gepast zijn om bedrijven te confronteren met een extra belasting, terwijl ze volop te maken hebben met de coronacrisis.
Nog geen nieuwe datum
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft nog geen nieuwe datum voor de publicatie van het wetsvoorstel, maar verklaart dat de invoering nog steeds gepland staat voor 2021. Het ambtelijk voorwerk zou volgens het FD al bijna zijn afgerond. Als de invoering volgens de planning doorgaat, wordt de wet opgenomen in het Belastingplan voor 2021 dat op Prinsjesdag bekend wordt gemaakt.
Bedrijven vrezen voor concurrentiepositie
Mogelijk uitstel is positief nieuws voor de bedrijven die zich verzetten tegen een Nederlandse CO₂-belasting. Voor hen is de Nederlandse heffing een aanvulling op de prijzen die ze al betalen in het kader van het Europese emissiehandelssysteem ETS. Ze vrezen een verslechtering van hun concurrentiepositie. Milieuorganisaties zijn juist bang dat de industrie de coronacrisis gebruikt voor langer uitstel, waarmee ook de deur is geopend naar definitief afstel.
De CO₂-heffing zou gaan gelden voor de 300 meest vervuilende bedrijven. Na moeizame onderhandelingen en ondanks protesten van de industrie werd de heffing vorig jaar toegevoegd aan het Klimaatakkoord. De heffing moet een stimulans zijn voor een lagere uitstoot door de industrie. Die moet in 2030 met 14,3 megaton zijn verminderd.