Regeringspartij ChristenUnie wil particuliere beleggers aanpakken, die woningen opkopen om deze direct te verhuren. Ook wil de partij de belastingen voor starters kwijtschelden. Dit zijn twee voorbeelden van het plan van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers om de vastgelopen woningmarkt uit het slop te trekken. Dat meldt het AD.
‘Kabinetsbeleid gaat woningnood niet oplossen’
Het kabinetsbeleid, dat is gericht op de nieuwbouw van huizen, gaat de woningnood niet oplossen, stelt Segers. Hij wil de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 6 procent. “Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen. Particuliere beleggers ontnemen starters op de koopmarkt steeds meer kansen door huizen op te kopen en duur te verhuren.” Met het geld dat de belastingverhoging oplevert, wil Segers de overdrachtsbelasting voor starters naar nul procent brengen.
Beleggers moeten portemonnee trekken
Beleggers, onder wie prins Bernhard en VVD’er Wybren van Haga, moeten ook meer belasting gaan betalen over hun huuropbrengsten, vindt Segers. Bovendien moeten zij een vergunningplicht krijgen, waardoor gemeenten aanvullende eisen kunnen stellen aan de verhuur. Zowel Bernhard als Van Haga lagen eerder onder vuur vanwege hun vastgoedactiviteiten. Daarnaast moeten huizenkopers verplicht kunnen worden om zelf in het huis te wonen dat ze kopen, aldus de ChristenUnie-leider.
Kabinetsbeleid bijsturen
Eerder pleitten oppositiepartijen ook voor een belastingverhoging voor beleggers. Segers wil het regeerakkoord niet openbreken, maar het kabinetsbeleid wel bijsturen. Hij zegt nu dat woningcorporaties moeten stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen. Verder moet elke gemeente een vast percentage sociale huur vaststellen bij nieuwbouwprojecten. Ook stelt de ChristenUnie ‘dorpendeals’ voor, waarbij krimpgemeenten worden geholpen om te voorkomen dat jongeren massaal vertrekken.
Lees ook:
PvdA: ‘Maak beleggen in woningen fiscaal minder aantrekkelijk’