De ChristenUnie en D66 willen met een fiscaal voordeeltje aan ondernemers de innovatie in het midden- en kleinbedrijf aanjagen. De twee coalitiegenoten willen de reeds aangekondigde fiscale verruiming van de subsidieregeling voor innovatieve mkb’ers sneller invoeren. Niet in 2020, maar al in 2019. Kamerleden Eppo Bruins (ChristenUnie) en Kees Verhoeven (D66) dienen daarover een motie in. VVD en CDA steunen het plan. Dat schrijft het FD.
1,2 miljard euro voor Wbso
Met de zogenoemde Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (Wbso) kunnen bedrijven een deel van hun uitgaven aan onderzoek en innovatie aftrekken van de loonbelasting en dragen zij minder sociale premies af. Het kabinet trekt daar dit jaar ruim 1,2 miljard euro voor uit. De Wbso is geen specifieke regeling voor het mkb, maar deze groep doet er wel het voornaamste beroep op (97%).
Schijf 2 naar 16 procent
De Wbso bestaat uit twee schijven. In de eerste schijf kunnen ondernemers 32 procent van hun uitgaven aan innovatie aftrekken van de loonbelasting. In deze schijf geldt een uitgavenplafond van 350.000 euro. Voor alle uitgaven aan R&D boven deze grens, is er schijf 2. Daar is 14 procent van de innovatiebestedingen fiscaal aftrekbaar. Dit percentage gaat vanaf 2020 omhoog naar 16 procent. De twee partijen willen dit nu dus een jaar naar voren halen.
Innovatiepotje aanspreken
Met het voorstel van ChristenUnie en D66 is 76 miljoen euro gemoeid. Hiervoor willen Verhoeven en Bruins de 107 miljoen euro aanspreken dat op de plank ligt voor innovatie. In 2015 en 2017 is namelijk niet het hele budget voor de Wbso besteed doordat het aantal bedrijven dat er een beroep op deed lager uitviel dan verwacht.