Slechts 23% van de ondernemers en financieel managers in het MKB verwacht dat belastingmaatregelen die komende Prinsjesdag worden aangekondigd voordeel gaan opleveren. Ook op de langere termijn worden geen positieve fiscale effecten verwacht.
Dit blijkt uit onderzoek dat we begin augustus lieten uitvoeren in samenwerking met PanelWizard Direct onder 825 ondernemers. Het onderzoek laat duidelijk zien dat er weinig hoop leeft dat de nieuwe regering zorgt voor economische bloei. Dat de verhoging van het minimumloon van de baan is, levert bijvoorbeeld maar voor 24% van de respondenten een voordeel op.
Complexiteit blijft grootste zorg
De grootste zorg bij ondernemend Nederland blijft fiscale complexiteit: liefst 62,8% van de respondenten vindt de overheidsregelingen voor bedrijven te complex en slechts 34% vindt dat “Nederland op dit moment een betrouwbaar belastingstelsel heeft voor bedrijven”. Zonder dat het kabinet een plan heeft voor fiscale vereenvoudiging verwacht toch 36% dat het nieuwe kabinet belastingregels eenvoudiger gaat maken voor bedrijven.
Scepsis
De verwachting dat het nieuwe kabinet belastingregels eenvoudiger gaat maken is hoger naarmate bedrijven groter zijn. Bij bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers is 39% hoopvol over vereenvoudiging. Dat vertrouwen ligt bij bedrijven onder de 25 personen onder de 30%. Bij grotere bedrijven leeft met 25% ook meer hoop op meer voordeel van het nieuwe kabinet dan bij kleinere bedrijven waar het vertrouwen onder de 20% schommelt.
Met 30% leeft in Zuid-Nederland de meeste hoop op positieve lange termijn effecten. Dit is mogelijk te verklaren door het besluit van Rutte-IV begin 2024 om onder de naam project Beethoven 2,5 miljard euro te investeren in microchipsector Brainport Eindhoven.
De belangrijkste vragen zijn als volgt beantwoord, waarbij opvalt dat respondenten vooral lage verwachtingen of onwetendheid hebben over of zij iets kunnen verwachten van de nieuwe regering:
Impasse
Maar liefst 62,8% van de respondenten vindt de overheidsregelingen voor bedrijven te complex. Het frustreert 62,3% weleens hoeveel hun organisatie kwijt is aan belastingzaken, bijvoorbeeld veel tijd of geld. Deze percentages liggen nagenoeg unaniem hoog bij de ondervraagden, ongeacht opleiding, regio en leeftijd.
Tegelijkertijd is niet meer dan 18% bereid meer belasting te betalen als het belastingsysteem voor bedrijven simpeler wordt. Daarbij vindt 57% het belangrijk dat er in het belastingstelsel ruimte blijft voor uitzonderingen om specifieke organisaties te ondersteunen, ook al blijft het belastingsysteem daardoor complex.
Flinke uitdaging
Juliette Goetzee, managing director van Nextens, ziet dat de nieuwe regering voor een flinke uitdaging staat: “In aanloop naar Prinsjesdag lijkt het kabinet eerdere plannen weer terug te draaien. Het kabinet zet toch niet het mes in de expatregeling, het fiscale voordeel voor werknemers uit het buitenland. Daarnaast wordt de overdrachtsbelasting voor verhuurders, beleggers en ontwikkelaars teruggeschroefd. Per saldo lijkt er dus aankomend jaar weinig verandering te komen in ons belastingstelsel terwijl daar wel grote behoefte aan is.”
Over het onderzoek
Dit onderzoek is online uitgevoerd tussen 2 en 6 augustus 2024 door Nextens in samenwerking met PanelWizard Direct onder 825 respondenten, werkend als zelfstandig ondernemer met personeel of werkend in loondienst, exclusief overheid, en binnen de organisatie eindverantwoordelijk voor of (mede)beslissend over financiën.
Dit artikel verscheen eerder in aangepaste vorm op Baaz.
Een Blik op Fiscaliteit
Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.